Tijdens de bijeenkomst van de Letse hoofdstad Riga valt vrijdag geen beslissing over Griekenland. Dat heeft zowel voorzitter Jeroen Dijsselbloem als de Duitse minister van Financiën Wolfgang Schäuble verklaard."Er is een grote 'sense of urgency', maar er is nog werk aan de winkel voor de eurogroep beslissingen kan nemen", aldus Dijsselbloem.

Naar de vergadering van de 19 ministers van Financiën van de eurozone wordt nochtans al wekenlang reikhalzend uitgekeken. Nadat in februari het hulpprogramma voor Griekenland tot eind juni werd verlengd, kreeg Athene tot eind april de tijd om met zijn internationale geldschieters een akkoord te bereiken over de lijst met hervormingen en anderebinnenlandse maatregelen.

De onderhandelingen slepen echter aan en in Riga werd uiteindelijk geen akkoord bezegeld.

"Er was inderdaad sprake van eind april, maar daar zijn we nog niet helemaal. Die deadline is trouwens vooral voor de Griekse regering van belang. Zij zit in de knel qua financiële middelen," verduidelijkte voorzitter Dijsselbloem. Hoeveel geld hebben de Grieken nog en hoelang kunnen ze het nog trekken zonder nieuwe externe financiering? "Dat zal een van de vragen zijn die aan de Griekse minister zal worden gesteld", antwoordde Dijsselbloem.

Valdis Dombrovskis, de vicevoorzitter van de Europese Commissie, is ervan overtuigd dat een akkoord over de Griekse financiën de economie in het land weer een boost kan geven. "De fundamenten zijn er. Als er een snel akkoord gesloten kan worden, is dat goed voor de financiële stabiliteit en kan de economie opnieuw groeien en uit deze crisis geraken." De Commissie, zegt Dombrovskis, vindt het afronden van het huidige noodprogramma 'veruit' de beste optie.

Als Griekenland erin slaagt met zijn internationale partners een akkoord te sluiten, krijgt het uitzicht op de laatste 7,2 miljard euro van het programma.

De Belgische minister van Financiën Johan Van Overtveldt, die ook in Riga aanwezig is, liet vrijdag in De Ochtend al verstaan dat de eurogroep aan de Grieken duidelijk zal maken 'dat de inschrijving op het lopende programma een conditio sine qua non is waar niet over te onderhandelen valt'.

Van Overtveldt wil van Varoufakis 'concrete wetgevendestappen op het vlak van de Griekse arbeidsmarkt, pensioenen en belastingsinning' zien. "Beloftes volstaan echt niet meer." (Belga/BO)

Tijdens de bijeenkomst van de Letse hoofdstad Riga valt vrijdag geen beslissing over Griekenland. Dat heeft zowel voorzitter Jeroen Dijsselbloem als de Duitse minister van Financiën Wolfgang Schäuble verklaard."Er is een grote 'sense of urgency', maar er is nog werk aan de winkel voor de eurogroep beslissingen kan nemen", aldus Dijsselbloem.Naar de vergadering van de 19 ministers van Financiën van de eurozone wordt nochtans al wekenlang reikhalzend uitgekeken. Nadat in februari het hulpprogramma voor Griekenland tot eind juni werd verlengd, kreeg Athene tot eind april de tijd om met zijn internationale geldschieters een akkoord te bereiken over de lijst met hervormingen en anderebinnenlandse maatregelen. De onderhandelingen slepen echter aan en in Riga werd uiteindelijk geen akkoord bezegeld."Er was inderdaad sprake van eind april, maar daar zijn we nog niet helemaal. Die deadline is trouwens vooral voor de Griekse regering van belang. Zij zit in de knel qua financiële middelen," verduidelijkte voorzitter Dijsselbloem. Hoeveel geld hebben de Grieken nog en hoelang kunnen ze het nog trekken zonder nieuwe externe financiering? "Dat zal een van de vragen zijn die aan de Griekse minister zal worden gesteld", antwoordde Dijsselbloem.Valdis Dombrovskis, de vicevoorzitter van de Europese Commissie, is ervan overtuigd dat een akkoord over de Griekse financiën de economie in het land weer een boost kan geven. "De fundamenten zijn er. Als er een snel akkoord gesloten kan worden, is dat goed voor de financiële stabiliteit en kan de economie opnieuw groeien en uit deze crisis geraken." De Commissie, zegt Dombrovskis, vindt het afronden van het huidige noodprogramma 'veruit' de beste optie. Als Griekenland erin slaagt met zijn internationale partners een akkoord te sluiten, krijgt het uitzicht op de laatste 7,2 miljard euro van het programma.De Belgische minister van Financiën Johan Van Overtveldt, die ook in Riga aanwezig is, liet vrijdag in De Ochtend al verstaan dat de eurogroep aan de Grieken duidelijk zal maken 'dat de inschrijving op het lopende programma een conditio sine qua non is waar niet over te onderhandelen valt'. Van Overtveldt wil van Varoufakis 'concrete wetgevendestappen op het vlak van de Griekse arbeidsmarkt, pensioenen en belastingsinning' zien. "Beloftes volstaan echt niet meer." (Belga/BO)