De Griekse kranten vinden dat het land bij de onderhandelingen over zijn schulden onverdraaglijk onder druk wordt gezet. "Griekenland in Brusselse bankschroef", kopt de boulevardkrant Ethnos vrijdag. Tijdens de top van donderdag zouden de geldschieters "onbeschofte afpersing en ultimata" hebben gebruikt.

"Oplossing of definitieve breuk"

"Oplossing of definitieve breuk", zo constateert de conservatieve krant Kathimerini dat het komend weekend erop of eronder is voor Griekenland. Als de eurogroep het niet eens kan worden, komt plan B op tafel. Daarin gaat het om de gevolgen van een breuk met Griekenland en de maatregelen die dan nodig zijn.

De linkse krant Efimerída ton Syntaktón denkt dat de schuldeisers premier Alexis Tsipras willen uitschakelen. Ze zouden uit zijn op de val van zijn kabinet, waarbij Tsipras zich intussen volledig aan hun wensen zou moeten onderwerpen. "Onderschat niet wat een volk kan doen als het zich vernederd voelt", zou de premier tegen EU-president Donald Tusk hebben gezegd.

Ook de stem van de Griekse gepensioneerde klinkt alsmaar luider. Bij een straatprotest in het centrum van Athene eerder deze week, stroomden duizenden gepensioneerden, zwaaiend met spandoeken en vlaggen met de afbeelding van Che Guevara, samen naar het Griekse Parlement om hun eisen kracht bij te zetten. Aan het hoofd van de betoging marcheerde een 82-jarige gepensioneerde, ene Panagiotis. (Belga/NS)

De Griekse kranten vinden dat het land bij de onderhandelingen over zijn schulden onverdraaglijk onder druk wordt gezet. "Griekenland in Brusselse bankschroef", kopt de boulevardkrant Ethnos vrijdag. Tijdens de top van donderdag zouden de geldschieters "onbeschofte afpersing en ultimata" hebben gebruikt. "Oplossing of definitieve breuk", zo constateert de conservatieve krant Kathimerini dat het komend weekend erop of eronder is voor Griekenland. Als de eurogroep het niet eens kan worden, komt plan B op tafel. Daarin gaat het om de gevolgen van een breuk met Griekenland en de maatregelen die dan nodig zijn. De linkse krant Efimerída ton Syntaktón denkt dat de schuldeisers premier Alexis Tsipras willen uitschakelen. Ze zouden uit zijn op de val van zijn kabinet, waarbij Tsipras zich intussen volledig aan hun wensen zou moeten onderwerpen. "Onderschat niet wat een volk kan doen als het zich vernederd voelt", zou de premier tegen EU-president Donald Tusk hebben gezegd. Ook de stem van de Griekse gepensioneerde klinkt alsmaar luider. Bij een straatprotest in het centrum van Athene eerder deze week, stroomden duizenden gepensioneerden, zwaaiend met spandoeken en vlaggen met de afbeelding van Che Guevara, samen naar het Griekse Parlement om hun eisen kracht bij te zetten. Aan het hoofd van de betoging marcheerde een 82-jarige gepensioneerde, ene Panagiotis. (Belga/NS)