Griekenland is op zoek naar 10 miljard euro financiering op korte termijn als overbrugging naar een nieuw akkoord met zijn internationale kredietverleners. Minister van Financiën Yanis Varoufakis is een plan aan het klaarstomen dat hij woensdag in Brussel zal presenteren aan zijn collega's van de andere eurolanden, zo is vernomen in Griekse regeringskringen.

Volgens de anonieme bron zou Varoufakis het plafond voor de uitgifte van obligaties met acht miljard euro willen optillen. Daarnaast hoopt Athene ook op de uitkering van 1,9 miljard euro aan interesten die de centrale banken van andere eurolanden op de Griekse obligaties in hun portefeuille hebben geboekt.

Overbruggingsregeling

Het ministerie van Financiën sleutelt intussen aan een plan dat de eurolanden over de brug moet halen. In dat plan zou Athene een aantal structurele economische hervormingen beloven. Tegelijkertijd zouden de Grieken aandringen op meer budgettaire ademruimte, met een beperking van het primaire begrotingsoverschot tot 1,5 procent van het bbp.

Griekenland dreigt eind deze maand zonder financiële ondersteuning te vallen. De door het linkse Syriza geleide regering van premier Alexis Tsipras wil immers geen voortzetting van de besparingskuur die de Grieken werd opgelegd in ruil voor het eind februari verstrijkende steunprogramma. Daardoor dreigt het land 7,2 miljard aan steun mis te lopen. De regering in Athene hoopt een overbruggingsregeling in de wacht te slepen in afwachting van een nieuw akkoord over de aanpak van de Griekse schuldencrisis. Opvallend was dat de bron meldde dat de regering hoopt dat het akkoord tegen 1 september van kracht kan worden, en niet op 1 juni zoals eerder werd gemeld. (Belga/AVE)

Griekenland is op zoek naar 10 miljard euro financiering op korte termijn als overbrugging naar een nieuw akkoord met zijn internationale kredietverleners. Minister van Financiën Yanis Varoufakis is een plan aan het klaarstomen dat hij woensdag in Brussel zal presenteren aan zijn collega's van de andere eurolanden, zo is vernomen in Griekse regeringskringen.Volgens de anonieme bron zou Varoufakis het plafond voor de uitgifte van obligaties met acht miljard euro willen optillen. Daarnaast hoopt Athene ook op de uitkering van 1,9 miljard euro aan interesten die de centrale banken van andere eurolanden op de Griekse obligaties in hun portefeuille hebben geboekt. Het ministerie van Financiën sleutelt intussen aan een plan dat de eurolanden over de brug moet halen. In dat plan zou Athene een aantal structurele economische hervormingen beloven. Tegelijkertijd zouden de Grieken aandringen op meer budgettaire ademruimte, met een beperking van het primaire begrotingsoverschot tot 1,5 procent van het bbp. Griekenland dreigt eind deze maand zonder financiële ondersteuning te vallen. De door het linkse Syriza geleide regering van premier Alexis Tsipras wil immers geen voortzetting van de besparingskuur die de Grieken werd opgelegd in ruil voor het eind februari verstrijkende steunprogramma. Daardoor dreigt het land 7,2 miljard aan steun mis te lopen. De regering in Athene hoopt een overbruggingsregeling in de wacht te slepen in afwachting van een nieuw akkoord over de aanpak van de Griekse schuldencrisis. Opvallend was dat de bron meldde dat de regering hoopt dat het akkoord tegen 1 september van kracht kan worden, en niet op 1 juni zoals eerder werd gemeld. (Belga/AVE)