De Griekse regering verwacht het jaar af te kunnen sluiten met een primair overschot van 0,2 procent van het bbp. De regering hoopt daarmee het pad te effenen voor een schuldreductie van zijn internationale schuldeisers. De Grieken rekenen daarvoor op het akkoord dat de ministers van Financiën van de eurozone in november vorig jaar bereikt hebben.

Athene hoopt ook dat het noodlijdende land - aangemoedigd door bemoedigende groeiprognoses van het IMF - na vijf jaar eindelijk verlost raakt uit een door schulden ondermijnd economisch bestel. De werkloosheidsstastieken van donderdag laten evenwel minder bemoedigende cijfers zien. De Griekse werkende en niet-werkende bevolking krijgt de rekening gepresenteerd van de door de geldschieters (troijka) opgelegde bezuinigingsmaatregelen, zo blijkt.

Het werkloosheidspercentage in Griekenland steeg van een herziene 27,5 procent in juni naar 27,6 procent in juli. Dat cijfer ligt ruim tweemaal zo hoog als het gemiddelde (12 procent) in de eurozone. Vooral de Griekse jongeren hebben met een werkloosheidsgraad van 55,1 procent fel te lijden onder de kreupele Griekse conjunctuur. (Reuters/BO)

De Griekse regering verwacht het jaar af te kunnen sluiten met een primair overschot van 0,2 procent van het bbp. De regering hoopt daarmee het pad te effenen voor een schuldreductie van zijn internationale schuldeisers. De Grieken rekenen daarvoor op het akkoord dat de ministers van Financiën van de eurozone in november vorig jaar bereikt hebben. Athene hoopt ook dat het noodlijdende land - aangemoedigd door bemoedigende groeiprognoses van het IMF - na vijf jaar eindelijk verlost raakt uit een door schulden ondermijnd economisch bestel. De werkloosheidsstastieken van donderdag laten evenwel minder bemoedigende cijfers zien. De Griekse werkende en niet-werkende bevolking krijgt de rekening gepresenteerd van de door de geldschieters (troijka) opgelegde bezuinigingsmaatregelen, zo blijkt. Het werkloosheidspercentage in Griekenland steeg van een herziene 27,5 procent in juni naar 27,6 procent in juli. Dat cijfer ligt ruim tweemaal zo hoog als het gemiddelde (12 procent) in de eurozone. Vooral de Griekse jongeren hebben met een werkloosheidsgraad van 55,1 procent fel te lijden onder de kreupele Griekse conjunctuur. (Reuters/BO)