Topambtenaren van de eurozone, die de vergadering van de eurogroep van donderdag 18 juni voorbereiden, hebben Griekenland gevraagd om uiterlijk tegen vrijdagavond duidelijke voorstellen in te dienen die tot een uitweg uit de impasse kunnen leiden.

Enkel zo kan de eurogroep tijdig het licht op groen zetten voor het vrijmaken van de laatste schijf noodhulp voor het einde van de maand.

Tegelijk bespraken de topambtenaren ook een 'plan B'. Dat plan B moet een antwoord bieden op de vraag: wat als Griekenland zijn schulden niet meer kan aflossen?

In de Slovaakse hoofdstad Bratislava vergaderde donderdagavond de Eurogroup Working Group, waarin vertegenwoordigers van de negentien eurolanden zetelen. Het is de opdracht van de EWG om de bijeenkomsten van de eurogroep voor te bereiden. De ministers van Financiën van de eurozone komen volgende week donderdag 18 juni bijeen in Luxemburg.

Grexit?

Op de EWG, zo meldt persbureau Reuters, werden drie scenario's besproken.

Ten eerste: een tijdig akkoord tussen Athene en zijn schuldeisers

Ten tweede: een nieuwe verlenging van het hulpprogramma

Ten derde: de mogelijkheid dat er geen akkoord gevonden wordt en dat Griekenland zijn schulden niet meer kan aflossen. Dat laatste kan leiden tot een grexit, waarbij Griekenland uit de eurozone stapt.

Hoewel de Duitse bondskanselier Merkel eerder nog verklaarde 'Waar een wil is, is een weg', houden ook de Duitsers er intussen rekening mee dat de Grieken mogelijk hun schulden niet kunnen afbetalen, blijkt uit een bericht in het Duitse weekblad Bild.

Het is voor het eerst dat de mogelijkheid van een default besproken wordt op topniveau. Ook al beschouwen ze het zelf als het meest onwaarschijnlijke scenario, de leden van de EWG stippelden uit welke stappen gezet moeten worden als de eurozone, de ECB en het IMF de resterende 7,2 miljard euro noodhulp voor Griekenland voor het einde van de maand moeten kunnen vrijmaken.

Deadline

Vanavond - vrijdagavond 12 juni dus - moeten de Grieken concrete voorstellen doen die tot een oplossing kunnen leiden.

(Belga/BO)

In Trends van deze week laat Alan Greenspan, oud-voorzitter van de Fed, zijn licht schijnen over de Griekse kwestie. Volgens Greenspan is het klaar en duidelijk: 'Hoe eerder Griekenland uit de euro stapt, hoe beter'

Topambtenaren van de eurozone, die de vergadering van de eurogroep van donderdag 18 juni voorbereiden, hebben Griekenland gevraagd om uiterlijk tegen vrijdagavond duidelijke voorstellen in te dienen die tot een uitweg uit de impasse kunnen leiden. Enkel zo kan de eurogroep tijdig het licht op groen zetten voor het vrijmaken van de laatste schijf noodhulp voor het einde van de maand. Tegelijk bespraken de topambtenaren ook een 'plan B'. Dat plan B moet een antwoord bieden op de vraag: wat als Griekenland zijn schulden niet meer kan aflossen?In de Slovaakse hoofdstad Bratislava vergaderde donderdagavond de Eurogroup Working Group, waarin vertegenwoordigers van de negentien eurolanden zetelen. Het is de opdracht van de EWG om de bijeenkomsten van de eurogroep voor te bereiden. De ministers van Financiën van de eurozone komen volgende week donderdag 18 juni bijeen in Luxemburg. Op de EWG, zo meldt persbureau Reuters, werden drie scenario's besproken. Ten eerste: een tijdig akkoord tussen Athene en zijn schuldeisersTen tweede: een nieuwe verlenging van het hulpprogramma Ten derde: de mogelijkheid dat er geen akkoord gevonden wordt en dat Griekenland zijn schulden niet meer kan aflossen. Dat laatste kan leiden tot een grexit, waarbij Griekenland uit de eurozone stapt.Hoewel de Duitse bondskanselier Merkel eerder nog verklaarde 'Waar een wil is, is een weg', houden ook de Duitsers er intussen rekening mee dat de Grieken mogelijk hun schulden niet kunnen afbetalen, blijkt uit een bericht in het Duitse weekblad Bild.Het is voor het eerst dat de mogelijkheid van een default besproken wordt op topniveau. Ook al beschouwen ze het zelf als het meest onwaarschijnlijke scenario, de leden van de EWG stippelden uit welke stappen gezet moeten worden als de eurozone, de ECB en het IMF de resterende 7,2 miljard euro noodhulp voor Griekenland voor het einde van de maand moeten kunnen vrijmaken. Vanavond - vrijdagavond 12 juni dus - moeten de Grieken concrete voorstellen doen die tot een oplossing kunnen leiden.(Belga/BO)