De EU en het IMF hebben Griekenland in totaal al voor 240 miljard euro aan steun toegezegd, waarvan inmiddels 90 procent is opgenomen. De Grieken kregen ook al een schuldherschikking toegezegd, waardoor private schuldeisers - zoals banken en verzekeraars - via een obligatieruil ruim de helft van de waarde van het Grieks staatspapier zagen wegsmelten.

Het pakket noodleningen loopt eind 2014 af. Dat zou betekenen dat Griekenland het vanaf 2015 zonder verdere steun zou moeten rooien.

Dat Griekenland nog lang niet in staat is zelfstandig rechtop te lopen, bleek eerder al uit interne documenten van de Duitse centrale bank die Der Spiegel kon inkijken. De Bundesbank zou mikken op 'begin 2014' om onderhandelingen over een nieuwe noodlening op te starten.

Vandaag zei Schäuble dat Griekenland moet kunnen rekenen op een derde steunpakket, zodat het land niet te hoge rentes zou moeten betalen op de toegekende noodkredieten. Een nieuwe schuldherschikking zou volgens Schäuble op dit moment niet aan de orde zijn. Dat is ook de mening van bondskanselier Merkel, die verklaarde dat de Griekse situatie 'eind 2014 of begin 2015' opnieuw zal worden geëvalueerd.

De Griekse economie, die zich in een diep dal bevindt, noteerde in het tweede kwartaal van dit jaar een terugval van het bbp (bruto binnenlands product) met 4,6 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar.

De Duitsers trekken op 22 september naar de stembus. Een meerderheid van de Duitsers is gekant tegen bijkomende hulp voor noodlijdende Zuid-Europese landen in de eurozone.

De Griekse regering mag in de herfst een bezoek verwachten van haar geldschieters, de zogenaamde trojka, die bestaat uit de Europese Commissie, de ECB en het IMF. Inspecteurs van de trojka zullen in Athene de Griekse boekhouding onder de loep nemen om te beoordelen of het land in staat is de begrotingsdoelstellingen voor 2015-2016 te halen. (Reuters/BO)

De EU en het IMF hebben Griekenland in totaal al voor 240 miljard euro aan steun toegezegd, waarvan inmiddels 90 procent is opgenomen. De Grieken kregen ook al een schuldherschikking toegezegd, waardoor private schuldeisers - zoals banken en verzekeraars - via een obligatieruil ruim de helft van de waarde van het Grieks staatspapier zagen wegsmelten.Het pakket noodleningen loopt eind 2014 af. Dat zou betekenen dat Griekenland het vanaf 2015 zonder verdere steun zou moeten rooien.Dat Griekenland nog lang niet in staat is zelfstandig rechtop te lopen, bleek eerder al uit interne documenten van de Duitse centrale bank die Der Spiegel kon inkijken. De Bundesbank zou mikken op 'begin 2014' om onderhandelingen over een nieuwe noodlening op te starten.Vandaag zei Schäuble dat Griekenland moet kunnen rekenen op een derde steunpakket, zodat het land niet te hoge rentes zou moeten betalen op de toegekende noodkredieten. Een nieuwe schuldherschikking zou volgens Schäuble op dit moment niet aan de orde zijn. Dat is ook de mening van bondskanselier Merkel, die verklaarde dat de Griekse situatie 'eind 2014 of begin 2015' opnieuw zal worden geëvalueerd.De Griekse economie, die zich in een diep dal bevindt, noteerde in het tweede kwartaal van dit jaar een terugval van het bbp (bruto binnenlands product) met 4,6 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar.De Duitsers trekken op 22 september naar de stembus. Een meerderheid van de Duitsers is gekant tegen bijkomende hulp voor noodlijdende Zuid-Europese landen in de eurozone. De Griekse regering mag in de herfst een bezoek verwachten van haar geldschieters, de zogenaamde trojka, die bestaat uit de Europese Commissie, de ECB en het IMF. Inspecteurs van de trojka zullen in Athene de Griekse boekhouding onder de loep nemen om te beoordelen of het land in staat is de begrotingsdoelstellingen voor 2015-2016 te halen. (Reuters/BO)