De kans dat Griekenland uit de eurozone wordt gewipt bedraagt 'fifty-fifty', en de mogelijkheid bestaat dat het land ten onder gaat ('down the drain') gaat. Dat zegt miljardair-investeerder George Soros in directe taal in een interview met Bloomberg Television.

Volgens de 84-jarige Soros bevindt Griekenland zich middenin een ' lose-lose game', en is het beste wat kan gebeuren 'dat het land gewoon verder aanmoddert'.

'Etterend probleem'

De wereldberoemde zakenman schat de toekomst van het noodlijdende Griekenland dus bijzonder somber in. En daar zijn niet enkel de Grieken zelf verantwoordelijk voor, oordeelt hij: "Griekenland is een langdurig etterend probleem, dat al vanaf het begin door alle betrokken partijen verkeerd werd aangepakt."

De Griekse premier AlexisTsipras moet intussen zijn schuldeisers overtuigen om een nieuw steunpakket vrij te maken, zoniet valt het zwaar beproefde euroland binnenkort zonder liquide middelen.

Sinds de verkiezingsoverwinning van januari probeert Tsipras om een alternatief voor het strikte bezuinigingsprogramma van de vorige regering door te drukken. Tot vandaag zijn de premier en zijn minister van Financiën Varoufakis er evenwel nog niet in geslaagd om de internationale schuldeisers van hun plannen te overtuigen.

Het wordt hoog tijd dat Griekenland tot een overeenkomst komt om de broodnodige finaciële steun los te weken, want in het andere geval is de kans groot dat Griekenland gedwongen wordt uit de eurozone te stappen.

Grexit

De onderhandelingen tussen de regering-Tsipras en de instellingen die de Griekse economie moeten helpen financieren - de Europese Commissie, de Europese Centrale Bank (ECB) en het Internationaal Monetair Fonds (IMF) - kunnen op niets uitdraaien, wat vervolgens kan leiden tot een vertrek van het land uit de muntunie, aldus Soros in het interview met Bloomberg Television.

Volgens Soros kun je voor onbepaalde tijd blijven doorgaan met rente af te lossen zonder schulden af te schrijven, maar intussen kan Griekenland 'geen primair overschot boeken omdat het land ten onder gaat'.

Soros liet in januari 2012 al optekenen dat Griekenland in de richting van een 'Grexit' evolueerde. "Op dit moment staan we aan de vooravond van de beslissing, en overschouw ik beide mogelijkheden," aldus de zakenmagnaat vandaag. (Bloomberg/BO)

De kans dat Griekenland uit de eurozone wordt gewipt bedraagt 'fifty-fifty', en de mogelijkheid bestaat dat het land ten onder gaat ('down the drain') gaat. Dat zegt miljardair-investeerder George Soros in directe taal in een interview met Bloomberg Television.Volgens de 84-jarige Soros bevindt Griekenland zich middenin een ' lose-lose game', en is het beste wat kan gebeuren 'dat het land gewoon verder aanmoddert'.De wereldberoemde zakenman schat de toekomst van het noodlijdende Griekenland dus bijzonder somber in. En daar zijn niet enkel de Grieken zelf verantwoordelijk voor, oordeelt hij: "Griekenland is een langdurig etterend probleem, dat al vanaf het begin door alle betrokken partijen verkeerd werd aangepakt."De Griekse premier AlexisTsipras moet intussen zijn schuldeisers overtuigen om een nieuw steunpakket vrij te maken, zoniet valt het zwaar beproefde euroland binnenkort zonder liquide middelen.Sinds de verkiezingsoverwinning van januari probeert Tsipras om een alternatief voor het strikte bezuinigingsprogramma van de vorige regering door te drukken. Tot vandaag zijn de premier en zijn minister van Financiën Varoufakis er evenwel nog niet in geslaagd om de internationale schuldeisers van hun plannen te overtuigen.Het wordt hoog tijd dat Griekenland tot een overeenkomst komt om de broodnodige finaciële steun los te weken, want in het andere geval is de kans groot dat Griekenland gedwongen wordt uit de eurozone te stappen.De onderhandelingen tussen de regering-Tsipras en de instellingen die de Griekse economie moeten helpen financieren - de Europese Commissie, de Europese Centrale Bank (ECB) en het Internationaal Monetair Fonds (IMF) - kunnen op niets uitdraaien, wat vervolgens kan leiden tot een vertrek van het land uit de muntunie, aldus Soros in het interview met Bloomberg Television.Volgens Soros kun je voor onbepaalde tijd blijven doorgaan met rente af te lossen zonder schulden af te schrijven, maar intussen kan Griekenland 'geen primair overschot boeken omdat het land ten onder gaat'.Soros liet in januari 2012 al optekenen dat Griekenland in de richting van een 'Grexit' evolueerde. "Op dit moment staan we aan de vooravond van de beslissing, en overschouw ik beide mogelijkheden," aldus de zakenmagnaat vandaag. (Bloomberg/BO)