Op 31 december 2013 klokte de schuldgraad af op 99,7 procent, meldt De Tijd op basis van berekeningen van de Schatkist. Dankzij dat resultaat respecteert de regering-Di Rupo haar engagement tegenover Europa om de overheidsschuld in 2013 onder de symbolische grens van 100 procent te duwen.

Geens wist die doelstelling op de valreep nog te realiseren via een rist ingrepen. Dat gebeurde onder meer dankzij een operatie met het Berlaymontgebouw. Dat werd tien jaar geleden verkocht aan de Europese Commissie, die daarvoor jaarlijks een bedrag afbetaalde. Maar die jaarlijkse afbetaling werd door AG Insurance en BNP Paribas Fortis afgekocht. Dat leverde voor de Schatkist een opbrengst van 636 miljoen euro op.

Een tweede ingreep die Geens uitdokterde, was het plan om Belgische overheidsinstellingen te verplichten hun spaargeld te beleggen in overheidspapier. Ook dat brengt minstens 500 miljoen euro op.

De grootste operaties gebeurden evenwel eerder dit jaar. De verkoop van het resterende kwart dat de Belgische staat nog in handen had van BNP Paribas Fortis aan de Fransen, leverde 3,25 miljard euro op. En de verkoop van Royal Park Investments, de bad bank van Fortis, bracht 1 miljard euro in het laatje van de overheid.

Alles bij elkaar slaagde Geens erin de overheidsschuld met 5,35 miljard euro te verlichten. (Belga/BO)

Op 31 december 2013 klokte de schuldgraad af op 99,7 procent, meldt De Tijd op basis van berekeningen van de Schatkist. Dankzij dat resultaat respecteert de regering-Di Rupo haar engagement tegenover Europa om de overheidsschuld in 2013 onder de symbolische grens van 100 procent te duwen. Geens wist die doelstelling op de valreep nog te realiseren via een rist ingrepen. Dat gebeurde onder meer dankzij een operatie met het Berlaymontgebouw. Dat werd tien jaar geleden verkocht aan de Europese Commissie, die daarvoor jaarlijks een bedrag afbetaalde. Maar die jaarlijkse afbetaling werd door AG Insurance en BNP Paribas Fortis afgekocht. Dat leverde voor de Schatkist een opbrengst van 636 miljoen euro op. Een tweede ingreep die Geens uitdokterde, was het plan om Belgische overheidsinstellingen te verplichten hun spaargeld te beleggen in overheidspapier. Ook dat brengt minstens 500 miljoen euro op. De grootste operaties gebeurden evenwel eerder dit jaar. De verkoop van het resterende kwart dat de Belgische staat nog in handen had van BNP Paribas Fortis aan de Fransen, leverde 3,25 miljard euro op. En de verkoop van Royal Park Investments, de bad bank van Fortis, bracht 1 miljard euro in het laatje van de overheid. Alles bij elkaar slaagde Geens erin de overheidsschuld met 5,35 miljard euro te verlichten. (Belga/BO)