Wolfgang Riepl

‘Geen Waals, wél PS-wanbeleid’

Wolfgang Riepl redacteur bij Trends

Verandering in de PS-bastions? Het lijkt onmogelijk volgens Trends-redacteur Wolfgang Riepl.

Waals wanbeleid’ klinkt het, naar aanleiding van de schimmige praktijken bij de Luikse intercommunales. Het moet hard aankomen bij de bedachtzame, nuchtere landgenoten in provincies zoals Luxemburg, Namen en Waals-Brabant. Die laatste provincie levert de meeste solidariteitsstromen van het hele land.

Wanbeleid van de PS is een betere omschrijving. ‘Links lullen, rechts PS-zakken vullen’, werd weer brandend actueel. Wallonië is wellicht het laatste West-Europese gewest waar de sociaaldemocraten niet moesten hervormen. Met de solidariteitsstromen, vooral vanuit Vlaanderen, houden de PS-bastions in het Luikse en Henegouwen een compleet voorbijgestreefd systeem in stand dat op geen enkele manier doet wat het belooft: sociale mobiliteit bij zijn kiespubliek brengen.

Geen Waals, wél PS-wanbeleid

De afgang van Henegouwen is beschamend. De Parti Socialiste is er incontournable sinds 1896. Wat na een zegetocht van 125 jaar het rode paradijs bij uitstek zou moeten zijn, werd de armste provincie van het land. Voor de Eerste Wereldoorlog was Henegouwen een van de machtigste geïndustrialiseerde gebieden in West-Europa. Vandaag schetst één voorbeeld heel treffend het PS-wanbeleid: de gemiddelde levensverwachting is er bijna 3,5 jaar lager dan in Vlaanderen. Dank u, kameraden.

Verandering in de PS-bastions? Het lijkt onmogelijk. Het verbijstert dat Henegouwen 94.000 ‘niet-werkende werkzoekenden’ telt, terwijl het naburige Zuid-West-Vlaanderen vecht tegen een volledige tewerkstelling. Volgens de PS-propaganda worden die Zuid-West-Vlamingen uiteraard allemaal uitgebuit door ‘zakkenvullende bedrijfsleiders’.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content