'De Europese Centrale Bank (ECB) kondigt donderdag 22 januari aan dat ze staatsobligaties gaat opkopen om met extra liquiditeit de economische groei in de eurozone te stimuleren.'

Dat liet de Franse president François Hollande maandag optekenen tijdens een nieuwjaarsbijeenkomst met ondernemers in het Elysée. De uitspraak van Hollande is opmerkelijk, want het is niet de gewoonte dat een staatshoofd van een euroland aankondigingen doet die betrekking hebben op het monetaire beleid van de Europese Centrale Bank.

De ECB wordt namelijk geacht geheel onafhankelijk, zonder inmenging van de regeringen van de eurolanden, haar beleid te bepalen.

Behalve Hollande verwachten ook de meeste economen dat de ECB het opkoopprogramma zal lanceren, maar het blijft uiteraard wachten op de formele aankondiging donderdag. In die zin zijn de uitlatingen van de Franse president ongezien.

Volgens het persagentschap Bloomberg wordt een aankoopprogramma tot 550 miljard euro verwacht, een bedrag dat boven eerder prognoses ligt. Eind vorige week maakte het Duitse blad Der Spiegel al bekend dat het opkoopprogramma zou gebeuren via de nationale banken.

Door de talrijke speculaties en lekken zijn de verwachtingen van analisten in elk geval hooggespannen. De druk op ECB-voorzitter Mario Draghi is in ieder geval groot. (Belga/BO)

'De Europese Centrale Bank (ECB) kondigt donderdag 22 januari aan dat ze staatsobligaties gaat opkopen om met extra liquiditeit de economische groei in de eurozone te stimuleren.' Dat liet de Franse president François Hollande maandag optekenen tijdens een nieuwjaarsbijeenkomst met ondernemers in het Elysée. De uitspraak van Hollande is opmerkelijk, want het is niet de gewoonte dat een staatshoofd van een euroland aankondigingen doet die betrekking hebben op het monetaire beleid van de Europese Centrale Bank. De ECB wordt namelijk geacht geheel onafhankelijk, zonder inmenging van de regeringen van de eurolanden, haar beleid te bepalen.Behalve Hollande verwachten ook de meeste economen dat de ECB het opkoopprogramma zal lanceren, maar het blijft uiteraard wachten op de formele aankondiging donderdag. In die zin zijn de uitlatingen van de Franse president ongezien. Volgens het persagentschap Bloomberg wordt een aankoopprogramma tot 550 miljard euro verwacht, een bedrag dat boven eerder prognoses ligt. Eind vorige week maakte het Duitse blad Der Spiegel al bekend dat het opkoopprogramma zou gebeuren via de nationale banken. Door de talrijke speculaties en lekken zijn de verwachtingen van analisten in elk geval hooggespannen. De druk op ECB-voorzitter Mario Draghi is in ieder geval groot. (Belga/BO)