Hoewel België samen met Finland en Italië tot het Europese kransje schuldenzondaars behoort, volgt er - voorlopig - dan toch geen procedure om die landen te bestraffen. Dat heeft bevoegd eurocommissaris Pierre Moscovici woensdag laten blijken na afloop van een bijeenkomst van de eurocommissarissen, waar de openbare financiën van de lidstaten onder de loep weren genomen.

Op de tafel van de Commissie lagen rapporten waarin de naleving van de Europese schuldnorm door België, Finland en Italië werd beoordeeld. De Commissie kan weliswaar niet om de vaststelling heen dat de drie eurolanden te weinig werk geleverd hebben om de staatsschuld te verminderen, maar 'na analyse van de relevante factoren' heeft de Commissie uiteindelijk beslist dat de drie landen de Europese regels voorlopig niet met de voeten treden.

Dat betekent dat België tot november de tijd krijgt om te sleutelen aan zijn schuldenlast. Ook andere probleemlanden, zoals Spanje en Portugal, krijgen - respectievelijk tot eind dit jaar en volgend jaar - nog even de tijd om aan de begrotingsdoelstellingen te voldoen.

Ierland, Cyprus en Slovenië krijgen op hun beurt een schouderklopje van de Commissie voor het geleverde werk om uit de gevarenzone te raken.

De Commissie kan een procedure opstarten wanneer een lidstaat het begrotingstekort laat oplopen tot meer dan 3 procent van het bruto binnenlands product, maar ook wanneer de staatsschuld meer dan 60 procent van het bbp bedraagt en niet aan een bevredigend ritme daalt.

De woensdag goedgekeurde rapporten vormen een eerste stap in de beoordeling of er al dan niet een procedure geopend zou moeten worden. (Belga/BO)

Hoewel België samen met Finland en Italië tot het Europese kransje schuldenzondaars behoort, volgt er - voorlopig - dan toch geen procedure om die landen te bestraffen. Dat heeft bevoegd eurocommissaris Pierre Moscovici woensdag laten blijken na afloop van een bijeenkomst van de eurocommissarissen, waar de openbare financiën van de lidstaten onder de loep weren genomen. Op de tafel van de Commissie lagen rapporten waarin de naleving van de Europese schuldnorm door België, Finland en Italië werd beoordeeld. De Commissie kan weliswaar niet om de vaststelling heen dat de drie eurolanden te weinig werk geleverd hebben om de staatsschuld te verminderen, maar 'na analyse van de relevante factoren' heeft de Commissie uiteindelijk beslist dat de drie landen de Europese regels voorlopig niet met de voeten treden. Dat betekent dat België tot november de tijd krijgt om te sleutelen aan zijn schuldenlast. Ook andere probleemlanden, zoals Spanje en Portugal, krijgen - respectievelijk tot eind dit jaar en volgend jaar - nog even de tijd om aan de begrotingsdoelstellingen te voldoen. Ierland, Cyprus en Slovenië krijgen op hun beurt een schouderklopje van de Commissie voor het geleverde werk om uit de gevarenzone te raken. De Commissie kan een procedure opstarten wanneer een lidstaat het begrotingstekort laat oplopen tot meer dan 3 procent van het bruto binnenlands product, maar ook wanneer de staatsschuld meer dan 60 procent van het bbp bedraagt en niet aan een bevredigend ritme daalt. De woensdag goedgekeurde rapporten vormen een eerste stap in de beoordeling of er al dan niet een procedure geopend zou moeten worden. (Belga/BO)