De Griekse regering heeft maandag een voorstel verworpen dat de overige eurolanden in Brussel op tafel hadden gelegd om de financiële problemen van het land aan te pakken. Op de persconferentie nadien gaf de Griekse minister van Financiën Yanis Varoufakis meer uitleg. 'Ik geloof dat we elkaar halverwege kunnen vinden, en dat er binnen de 48 uur een akkoord zal zijn', stelde hij.

Maar ondanks het optimisme van Varoufakis voelen de ministers van de eurogroep zich duidelijk geschoffeerd door de Griekse afwijzing van hun voorstel.

'De bal ligt nu in het kamp van Griekenland', liet eurogroep-voorzitter Jeroen Dijsselbloem kort na de vergadering optekenen. Meer zelfs, volgens Christoph Schmidt, verslaggever voor het Nederlandse dagblad Trouw, drukt een 'hardvochtige Dijsselbloem' de Grieken eenvoudigweg in de hoek.

'Niemand komt nog op voor de Grieken'

Volgens Schmidt, die maandagavond aanwezig was bij de persconferentie na het overleg, kunnen de Grieken binnen de eurogroep op geen enkele steun rekenen. "Het is één tegen achttien. Geen enkel land heeft mededogen met Griekenland. Frankrijk heeft voor de vorm nog een beetje proberen te bemiddelen, maar dat heeft weinig kans als beide partijen zich schrap zetten. De Grieken willen geen duimbreed wijken, bleek eerder al. Dus zegt de rest: dan blijven wij ook bij ons standpunt," aldus Schmidt op de website van Trouw.

Harde confrontatie

Volgens de Nederlandse verslaggever zit er wat de eurogroep betreft weinig anders op dan het huidige steunprogramma voor Griekenland te verlengen. Gebeurt dat niet, dan stevenen de Grieken af op een faillissement. "Het is een harde confrontatie tussen de Grieken en de rest van de eurozone," zegt Schmidt.

Een alternatief voor de 'hardvochtige' Dijsselbloem is er overigens niet, meent Schmidt: "Hij wordt gesteund door iedereen om hem heen. Ik zie ook niemand die deze kloof kan overbruggen. De kaarten zijn nu eenmaal geschud."

(BO)

De Griekse regering heeft maandag een voorstel verworpen dat de overige eurolanden in Brussel op tafel hadden gelegd om de financiële problemen van het land aan te pakken. Op de persconferentie nadien gaf de Griekse minister van Financiën Yanis Varoufakis meer uitleg. 'Ik geloof dat we elkaar halverwege kunnen vinden, en dat er binnen de 48 uur een akkoord zal zijn', stelde hij.Maar ondanks het optimisme van Varoufakis voelen de ministers van de eurogroep zich duidelijk geschoffeerd door de Griekse afwijzing van hun voorstel. 'De bal ligt nu in het kamp van Griekenland', liet eurogroep-voorzitter Jeroen Dijsselbloem kort na de vergadering optekenen. Meer zelfs, volgens Christoph Schmidt, verslaggever voor het Nederlandse dagblad Trouw, drukt een 'hardvochtige Dijsselbloem' de Grieken eenvoudigweg in de hoek.Volgens Schmidt, die maandagavond aanwezig was bij de persconferentie na het overleg, kunnen de Grieken binnen de eurogroep op geen enkele steun rekenen. "Het is één tegen achttien. Geen enkel land heeft mededogen met Griekenland. Frankrijk heeft voor de vorm nog een beetje proberen te bemiddelen, maar dat heeft weinig kans als beide partijen zich schrap zetten. De Grieken willen geen duimbreed wijken, bleek eerder al. Dus zegt de rest: dan blijven wij ook bij ons standpunt," aldus Schmidt op de website van Trouw.Volgens de Nederlandse verslaggever zit er wat de eurogroep betreft weinig anders op dan het huidige steunprogramma voor Griekenland te verlengen. Gebeurt dat niet, dan stevenen de Grieken af op een faillissement. "Het is een harde confrontatie tussen de Grieken en de rest van de eurozone," zegt Schmidt.Een alternatief voor de 'hardvochtige' Dijsselbloem is er overigens niet, meent Schmidt: "Hij wordt gesteund door iedereen om hem heen. Ik zie ook niemand die deze kloof kan overbruggen. De kaarten zijn nu eenmaal geschud." (BO)