Uit recente berekeningen van de studiedienst van de Federale Overheidsdienst (FOD) Financiën blijkt dat de fiscale inkomsten na een half jaar 555 miljoen euro lager liggen dan in dezelfde periode vorig jaar. Dat melden Het Nieuwsblad en De Standaard dinsdag. Een tegenvaller voor de federale regering, die erop gerekend dat de inkomsten 3,2 miljard euro hoger zouden liggen.

Om de begroting in evenwicht te krijgen, heeft de regering-Michel de opracht tegen 2018 voor ruim 8 miljard euro te besparen.

Oppositiepartij SP.A merkt op dat vooral de inkomsten uit kapitaal 'flink tegenvallen'. De roerende voorheffing zou in de eerste helft van dit jaar 503 miljoen euro meer opgebracht moeten hebben dan in 2015, maar in de praktijk brachten ze 152 miljoen euro minder op. De achterstand bedraagt dus 655 miljoen euro, luidt het in De Standaard.

In een reactie aan de krant stelt de woordvoerder van minister van Financiën Van Overtveldt dat de tegenvallende inkomsten 'gedeeltelijk te wijten zijn aan de economische context'. "En voor de voorafbetalingen die laag zijn door de rentestand, heeft de regering een nieuw systeem uitgewerkt om ze weer stabiel te krijgen", luidt het. "Het effect daarvan kan nu nog niet merkbaar zijn."

. (DS/BO)

Uit recente berekeningen van de studiedienst van de Federale Overheidsdienst (FOD) Financiën blijkt dat de fiscale inkomsten na een half jaar 555 miljoen euro lager liggen dan in dezelfde periode vorig jaar. Dat melden Het Nieuwsblad en De Standaard dinsdag. Een tegenvaller voor de federale regering, die erop gerekend dat de inkomsten 3,2 miljard euro hoger zouden liggen.Om de begroting in evenwicht te krijgen, heeft de regering-Michel de opracht tegen 2018 voor ruim 8 miljard euro te besparen.Oppositiepartij SP.A merkt op dat vooral de inkomsten uit kapitaal 'flink tegenvallen'. De roerende voorheffing zou in de eerste helft van dit jaar 503 miljoen euro meer opgebracht moeten hebben dan in 2015, maar in de praktijk brachten ze 152 miljoen euro minder op. De achterstand bedraagt dus 655 miljoen euro, luidt het in De Standaard.In een reactie aan de krant stelt de woordvoerder van minister van Financiën Van Overtveldt dat de tegenvallende inkomsten 'gedeeltelijk te wijten zijn aan de economische context'. "En voor de voorafbetalingen die laag zijn door de rentestand, heeft de regering een nieuw systeem uitgewerkt om ze weer stabiel te krijgen", luidt het. "Het effect daarvan kan nu nog niet merkbaar zijn.". (DS/BO)