De landen van de G20 hebben einde 2015 vooropgesteld als startdatum voor de automatische uitwisseling van fiscale gegevens.

"Wij ondersteunen volledig het voorstel van de Organisatie voor Economische Ontwikkeling en Samenwerking (OESO) om een echt internationaal model in te voeren voor automatische bilaterale en multilaterale uitwisseling van fiscale informatie", aldus de tekst na afloop van de tweedaagse bijeenkomst. De landen van de G20 willen tegen eind 2015 starten met die automatische gegevensuitwisselingen.

De OESO is de internationale organisatie die belast is met het sturen van dit dossier. Het doel van de automatische uitwisselingen is dat de banken de informatie over bij hun geplaatste buitenlandse beleggingen overmaken aan de betrokken fiscale overheden, zonder dat zij hiertoe werden verzocht.

'Fiscale optimalisatie'

De belangrijkste economische wereldmachten bespraken ook het thema 'fiscale optimalisatie', of de strategieën van grote bedrijven om belastingen te ontwijken. De G20 beloofde op dat vlak "de nodige individuele en collectieve maatregelen te zullen nemen, met naleving van het respect voor de soevereiniteit".

"In een context van strenge budgettaire consolidatie en van sociale moeilijkheden, is het meer dan ooit prioritair voor tal van landen om te verzekeren dat alle belastingplichtigen hun deel op de juiste manier betalen". (Belga/TE)

De landen van de G20 hebben einde 2015 vooropgesteld als startdatum voor de automatische uitwisseling van fiscale gegevens. "Wij ondersteunen volledig het voorstel van de Organisatie voor Economische Ontwikkeling en Samenwerking (OESO) om een echt internationaal model in te voeren voor automatische bilaterale en multilaterale uitwisseling van fiscale informatie", aldus de tekst na afloop van de tweedaagse bijeenkomst. De landen van de G20 willen tegen eind 2015 starten met die automatische gegevensuitwisselingen. De OESO is de internationale organisatie die belast is met het sturen van dit dossier. Het doel van de automatische uitwisselingen is dat de banken de informatie over bij hun geplaatste buitenlandse beleggingen overmaken aan de betrokken fiscale overheden, zonder dat zij hiertoe werden verzocht. 'Fiscale optimalisatie'De belangrijkste economische wereldmachten bespraken ook het thema 'fiscale optimalisatie', of de strategieën van grote bedrijven om belastingen te ontwijken. De G20 beloofde op dat vlak "de nodige individuele en collectieve maatregelen te zullen nemen, met naleving van het respect voor de soevereiniteit". "In een context van strenge budgettaire consolidatie en van sociale moeilijkheden, is het meer dan ooit prioritair voor tal van landen om te verzekeren dat alle belastingplichtigen hun deel op de juiste manier betalen". (Belga/TE)