Het Laatste Nieuws en De Morgen berichten over de plannen van de minister.

In België betalen consumenten in zes op de tien gevallen cash, in Nederland is dat een derde.

'Dat heeft ook te maken met het feit dat het niet overal mogelijk is om met de kaart te betalen', zegt Van Peteghem. Bij elektronische verrichtingen is het ook moeilijker voor handelaars om te sjoemelen. De verplichting voor handelaars om minstens één manier van elektronisch betalen aan te bieden staat dan ook in Van Peteghems fraudebestrijdingsplan. De komende weken houdt Van Peteghem nog overleg met zelfstandigenorganisaties, bankenkoepel Febelfin en betaalplatformen.

'Naar miljard opbrengst per jaar'

Het plan van de CD&V-vicepremier kreeg deze week groen licht van de regering. De rode draad doorheen dat plan is meer samenwerking tussen de verschillende overheidsdiensten. 'Criminelen hebben niets liever dan dat we elk op ons eiland zitten', zegt Van Peteghem. Het plan omvat verder onder meer: de ontbinding van spookbedrijven, grote bouwwerven beter in de gaten houden en fiscale wanbetalers tegenhouden op de snelweg. Dit jaar nog moet het plan 200 miljoen opbrengen, volgend jaar 400 miljoen, in 2023 700 miljoen en vanaf 2024 1 miljard euro.

Er staan 29 acties opgelijst in het plan. Die acties zijn doelstellingen waarvoor de overheidsdiensten opgelijst hebben wat er nu moet gebeuren, wat mogelijk is op korte termijn en welke dienst het voortouw zal nemen.

Het Laatste Nieuws en De Morgen berichten over de plannen van de minister.In België betalen consumenten in zes op de tien gevallen cash, in Nederland is dat een derde. 'Dat heeft ook te maken met het feit dat het niet overal mogelijk is om met de kaart te betalen', zegt Van Peteghem. Bij elektronische verrichtingen is het ook moeilijker voor handelaars om te sjoemelen. De verplichting voor handelaars om minstens één manier van elektronisch betalen aan te bieden staat dan ook in Van Peteghems fraudebestrijdingsplan. De komende weken houdt Van Peteghem nog overleg met zelfstandigenorganisaties, bankenkoepel Febelfin en betaalplatformen. Het plan van de CD&V-vicepremier kreeg deze week groen licht van de regering. De rode draad doorheen dat plan is meer samenwerking tussen de verschillende overheidsdiensten. 'Criminelen hebben niets liever dan dat we elk op ons eiland zitten', zegt Van Peteghem. Het plan omvat verder onder meer: de ontbinding van spookbedrijven, grote bouwwerven beter in de gaten houden en fiscale wanbetalers tegenhouden op de snelweg. Dit jaar nog moet het plan 200 miljoen opbrengen, volgend jaar 400 miljoen, in 2023 700 miljoen en vanaf 2024 1 miljard euro. Er staan 29 acties opgelijst in het plan. Die acties zijn doelstellingen waarvoor de overheidsdiensten opgelijst hebben wat er nu moet gebeuren, wat mogelijk is op korte termijn en welke dienst het voortouw zal nemen.