Enkele dagen voor de Bondsdagverkiezingen heeft Frans minister van Economie Benoît Hamon een oproep gedaan aan de volgende Duitse regering. Hij vraagt dat Duitsland zijn lonen optrekt om een eerlijke concurrentie met andere Europese landen te waarborgen. Volgens de socialistische minister zou Duitsland de lonen "kunstmatig laag houden".

De Franse minister van Economie Benoît Hamon (PS) heeft de volgende Duitse regering er in een gesprek met BBC toe aangezocht om "eerlijk te spelen". De minister beschuldigt Duitsland ervan een oneerlijk voordeel tegenover de rest van Europa te creëren door lonen kunstmatig laag te houden. Peer Steinbrück, de sociaaldemocratische opponent van bondskanselier Angela Merkel, heeft een belangrijk verkiezingsthema gemaakt van de invoering van een nationaal minimumloon.

Loonbeleid

Merkel daarentegen heeft Frankrijk eerder gevraagd om de lonen te verlagen ter bevordering van de competitiviteit. Hamon wil daar niet van weten. Hij zegt dat hij het moe is om almaar oproepen voor arbeidsmarkthervormingen te krijgen van "bepaalde Europese landen die werkgelegenheidsrichtlijnen omzeilen en hun arbeiders onderbetalen".

Door de hoge arbeidskosten in Frankrijk zijn de producten daar duurder geworden. In Duitsland is het omgekeerde gebeurd door de arbeidsmarkthervormingen die er in het verleden zijn doorgevoerd. Het is niet de eerste keer dat de Frankrijk protest aantekent tegen het loonbeleid in Duitsland. (YD)

Enkele dagen voor de Bondsdagverkiezingen heeft Frans minister van Economie Benoît Hamon een oproep gedaan aan de volgende Duitse regering. Hij vraagt dat Duitsland zijn lonen optrekt om een eerlijke concurrentie met andere Europese landen te waarborgen. Volgens de socialistische minister zou Duitsland de lonen "kunstmatig laag houden". De Franse minister van Economie Benoît Hamon (PS) heeft de volgende Duitse regering er in een gesprek met BBC toe aangezocht om "eerlijk te spelen". De minister beschuldigt Duitsland ervan een oneerlijk voordeel tegenover de rest van Europa te creëren door lonen kunstmatig laag te houden. Peer Steinbrück, de sociaaldemocratische opponent van bondskanselier Angela Merkel, heeft een belangrijk verkiezingsthema gemaakt van de invoering van een nationaal minimumloon. Loonbeleid Merkel daarentegen heeft Frankrijk eerder gevraagd om de lonen te verlagen ter bevordering van de competitiviteit. Hamon wil daar niet van weten. Hij zegt dat hij het moe is om almaar oproepen voor arbeidsmarkthervormingen te krijgen van "bepaalde Europese landen die werkgelegenheidsrichtlijnen omzeilen en hun arbeiders onderbetalen". Door de hoge arbeidskosten in Frankrijk zijn de producten daar duurder geworden. In Duitsland is het omgekeerde gebeurd door de arbeidsmarkthervormingen die er in het verleden zijn doorgevoerd. Het is niet de eerste keer dat de Frankrijk protest aantekent tegen het loonbeleid in Duitsland. (YD)