De invoering van het grensarbeidersstatuut remt de Fransen niet af om te komen werken in België. Dit blijkt uit een studie van Eureschannel.

Volgens de nieuwe regeling op grensarbeid genieten Fransen niet langer van een fiscaal voordelig statuut, maar de hogere lonen in België blijven aantrekkelijk genoeg om de fiscale neutraliteit te compenseren.

In de praktijk werken vijf tot zes maal meer Fransen in België dan omgekeerd. Volgens de laatst gepubliceerde cijfers van het Riziv werkten in juni 2012 meer dan 36.800 Fransen in België tegenover 6700 Belgen in Frankrijk.

De nieuwe regeling voor grensarbeiders geldt sinds 1 januari 2012. Fransen die voor die datum al in België werkten, blijven in principe genieten van een fiscaal voordeel, en dat tot in 2034. De regelgeving geldt dus alleen voor nieuwkomers.

Voka voerde promotie om de Franse arbeiders te blijven lokken met de campagne 'Vous êtes les bienvenus'. Ook de hoge werkloosheidscijfers in Noord-Frankrijk bieden een verklaring. (KC)

De invoering van het grensarbeidersstatuut remt de Fransen niet af om te komen werken in België. Dit blijkt uit een studie van Eureschannel.Volgens de nieuwe regeling op grensarbeid genieten Fransen niet langer van een fiscaal voordelig statuut, maar de hogere lonen in België blijven aantrekkelijk genoeg om de fiscale neutraliteit te compenseren. In de praktijk werken vijf tot zes maal meer Fransen in België dan omgekeerd. Volgens de laatst gepubliceerde cijfers van het Riziv werkten in juni 2012 meer dan 36.800 Fransen in België tegenover 6700 Belgen in Frankrijk. De nieuwe regeling voor grensarbeiders geldt sinds 1 januari 2012. Fransen die voor die datum al in België werkten, blijven in principe genieten van een fiscaal voordeel, en dat tot in 2034. De regelgeving geldt dus alleen voor nieuwkomers.Voka voerde promotie om de Franse arbeiders te blijven lokken met de campagne 'Vous êtes les bienvenus'. Ook de hoge werkloosheidscijfers in Noord-Frankrijk bieden een verklaring. (KC)