Chombar richtte Melexis op samen met Roland Duchâtelet. Een kwart eeuw later zitten de chips, die het bedrijf maakt, zowat in alle automerken ter wereld.

Françoise Chombar betreurt de gelatenheid die heerst in Europa. "We hebben zeer veel menselijk potentieel in Europa, wij hebben ook een sterk sociaal en industrieel weefsel. Dat is een fantastische basis om op verder te werken. Maar het enige wat wij doen is zeuren."

Chombar is regelmatig in Azië en stelt vast dat mensen daar veel positiever zijn. "Zelfs in Japan, waar ze een tsunami en een economische crisis kenden, zijn de mensen veel optimistischer en energieker. En als ik terugkom in België, dan hoor ik vooral hoe slecht het er hier aan toegaat."

"Azië steekt ons bijna voorbij, maar dat hoeft niet zo te zijn," klinkt ze strijdlustig. "Alleen neemt het beleid vaak de verkeerde beslissingen. En dat gaat soms om heel kleine zaken, zoals bijvoorbeeld het ouderschapsverlof. Je maakt daar de welvaartstaart kleiner mee," is haar overtuiging.

"Want een kenniswerker, die bij ons een dag per week ouderschapsverlof neemt, maakt het er voor ons niet eenvoudiger op. Mijn ouders hebben nooit ouderschapsverlof genomen, en ik heb zelf drie kinderen en ik heb ook nooit ouderschapsverlof genoten. En toch is het bij mij thuis een heel warm nest. Wat het beleid zou moeten doen is de dienstverlening rond ouders vergroten. "

Françoise Chombar is te gast in Z-Talk Goossens, samen met Michèle Sioen van Sioen Industries, een wereldleider in technisch textiel. Ze praten onder meer over hoe de auto van de toekomst er zal uitzien of over welke kledij we ooit zullen dragen.

De volledige uitzending kunt u bekijken vanaf zaterdagochtend 11 uur op Kanaal Z of via deze link.

Chombar richtte Melexis op samen met Roland Duchâtelet. Een kwart eeuw later zitten de chips, die het bedrijf maakt, zowat in alle automerken ter wereld.Françoise Chombar betreurt de gelatenheid die heerst in Europa. "We hebben zeer veel menselijk potentieel in Europa, wij hebben ook een sterk sociaal en industrieel weefsel. Dat is een fantastische basis om op verder te werken. Maar het enige wat wij doen is zeuren." Chombar is regelmatig in Azië en stelt vast dat mensen daar veel positiever zijn. "Zelfs in Japan, waar ze een tsunami en een economische crisis kenden, zijn de mensen veel optimistischer en energieker. En als ik terugkom in België, dan hoor ik vooral hoe slecht het er hier aan toegaat." "Azië steekt ons bijna voorbij, maar dat hoeft niet zo te zijn," klinkt ze strijdlustig. "Alleen neemt het beleid vaak de verkeerde beslissingen. En dat gaat soms om heel kleine zaken, zoals bijvoorbeeld het ouderschapsverlof. Je maakt daar de welvaartstaart kleiner mee," is haar overtuiging. "Want een kenniswerker, die bij ons een dag per week ouderschapsverlof neemt, maakt het er voor ons niet eenvoudiger op. Mijn ouders hebben nooit ouderschapsverlof genomen, en ik heb zelf drie kinderen en ik heb ook nooit ouderschapsverlof genoten. En toch is het bij mij thuis een heel warm nest. Wat het beleid zou moeten doen is de dienstverlening rond ouders vergroten. " Françoise Chombar is te gast in Z-Talk Goossens, samen met Michèle Sioen van Sioen Industries, een wereldleider in technisch textiel. Ze praten onder meer over hoe de auto van de toekomst er zal uitzien of over welke kledij we ooit zullen dragen. De volledige uitzending kunt u bekijken vanaf zaterdagochtend 11 uur op Kanaal Z of via deze link.