Want dat kan er een begroting opgemaakt en uitgevoerd worden, en dat zou toelaten om de consolidatie van de overheidsfinanciën op een ernstige manier te hervatten", zegt Douglas Renwick, de analist die voor het kredietagentschap Fitch de kwaliteit van de Belgische overheidsfinanciën in de gaten houdt.

Standard & Poor's, een andere toonaangevende kredietbeoordelaar, waarschuwde vorige week dat het over zes maanden de kredietwaardigheid van België zal verlagen als er door de politieke impasse geen werk gemaakt wordt van de sanering van de overheidsfinanciën. Fitch daarentegen bewoog nog niet. "Ik kan geen commentaar geven op toekomstige acties, maar op dit moment is de Belgische rating stabiel", zegt Douglas Renwick.

Fitch wijst er wel op dat de hoge Belgische overheidsschuld een duidelijk zwak punt is voor België. "Maar het stelt ons toch enigszins gerust dat de totale begrotingsinspanning die nodig is om de schuldgraad te stabiliseren, lager is dan in eurolanden uit de periferie", zegt Renwick.

Staat België voor de omvang van zijn overheidsschuld aan de weinig benijdenswaardige top in Europa, dan heeft het toch een aantal ijzers in het vuur die landen als Ierland, Griekenland en Portugal niet hebben om de speculanten van het lijf te houden. Zo heeft België een overschot op de lopende rekening en heeft ons land als geheel (publieke plus private sector) meer activa dan schulden, dankzij de sterke financiële positie van de gezinnen en de ondernemingen. Dat maakt dat België als geheel geld te goed heeft van het buitenland, waardoor we veel minder afhankelijk zijn van buitenlandse financiering dan Griekenland of Ierland. Ook Fitch wijst op deze sterke financiële fundamenten van België. "Het land heeft geen grote tekorten op de lopende rekening en de Belgische private sector steekt niet diep in de schulden zoals in sommige andere landen uit de eurozone", zegt Renwick.

D.K.

Want dat kan er een begroting opgemaakt en uitgevoerd worden, en dat zou toelaten om de consolidatie van de overheidsfinanciën op een ernstige manier te hervatten", zegt Douglas Renwick, de analist die voor het kredietagentschap Fitch de kwaliteit van de Belgische overheidsfinanciën in de gaten houdt. Standard & Poor's, een andere toonaangevende kredietbeoordelaar, waarschuwde vorige week dat het over zes maanden de kredietwaardigheid van België zal verlagen als er door de politieke impasse geen werk gemaakt wordt van de sanering van de overheidsfinanciën. Fitch daarentegen bewoog nog niet. "Ik kan geen commentaar geven op toekomstige acties, maar op dit moment is de Belgische rating stabiel", zegt Douglas Renwick.Fitch wijst er wel op dat de hoge Belgische overheidsschuld een duidelijk zwak punt is voor België. "Maar het stelt ons toch enigszins gerust dat de totale begrotingsinspanning die nodig is om de schuldgraad te stabiliseren, lager is dan in eurolanden uit de periferie", zegt Renwick. Staat België voor de omvang van zijn overheidsschuld aan de weinig benijdenswaardige top in Europa, dan heeft het toch een aantal ijzers in het vuur die landen als Ierland, Griekenland en Portugal niet hebben om de speculanten van het lijf te houden. Zo heeft België een overschot op de lopende rekening en heeft ons land als geheel (publieke plus private sector) meer activa dan schulden, dankzij de sterke financiële positie van de gezinnen en de ondernemingen. Dat maakt dat België als geheel geld te goed heeft van het buitenland, waardoor we veel minder afhankelijk zijn van buitenlandse financiering dan Griekenland of Ierland. Ook Fitch wijst op deze sterke financiële fundamenten van België. "Het land heeft geen grote tekorten op de lopende rekening en de Belgische private sector steekt niet diep in de schulden zoals in sommige andere landen uit de eurozone", zegt Renwick. D.K.