Dat meldt De Tijd.

Wie renoveert en bijvoorbeeld een extra badkamer installeert of een zolderkamer ombouwt tot slaapkamer, moet de uitgevoerde werken spontaan melden aan het kadaster. Comfortelementen verhogen immers het kadastraal inkomen (KI). Maar die melding wordt in de praktijk al eens "vergeten".

De fiscus pakt die vergetelheid nu strenger aan. "Dit zal het fiscale evenwicht tussen oudere gebouwen en nieuwbouw ten goede komen", zegt Florence Angelici, woordvoerster van de federale overheidsdienst Financiën.

Dubbele controle

Het KI dient immers als basis om uw jaarlijkse onroerende voorheffing te berekenen en bepaalt ook of men een klein dan wel een groot beschrijf moet betalen bij de aankoop van die woning. Er komt een betere gegevensuitwisseling tussen de Vlaamse Belastingdienst en de administratie van het kadaster. uitkijken

Die Vlaamse Belastingdienst zal tijdens controles waarbij bijvoorbeeld wordt nagegaan of een vrijstelling van roerende voorheffing terecht is, ook extra uitkijken of er geen al te groot verschil bestaat tussen woning en geschat KI.

(Belga/RR)

Dat meldt De Tijd.Wie renoveert en bijvoorbeeld een extra badkamer installeert of een zolderkamer ombouwt tot slaapkamer, moet de uitgevoerde werken spontaan melden aan het kadaster. Comfortelementen verhogen immers het kadastraal inkomen (KI). Maar die melding wordt in de praktijk al eens "vergeten". De fiscus pakt die vergetelheid nu strenger aan. "Dit zal het fiscale evenwicht tussen oudere gebouwen en nieuwbouw ten goede komen", zegt Florence Angelici, woordvoerster van de federale overheidsdienst Financiën. Het KI dient immers als basis om uw jaarlijkse onroerende voorheffing te berekenen en bepaalt ook of men een klein dan wel een groot beschrijf moet betalen bij de aankoop van die woning. Er komt een betere gegevensuitwisseling tussen de Vlaamse Belastingdienst en de administratie van het kadaster. uitkijkenDie Vlaamse Belastingdienst zal tijdens controles waarbij bijvoorbeeld wordt nagegaan of een vrijstelling van roerende voorheffing terecht is, ook extra uitkijken of er geen al te groot verschil bestaat tussen woning en geschat KI. (Belga/RR)