"Door 10 miljard euro, de helft van die misgelopen inkomsten, te recupereren zou ons voorstel om de pensioenen met een kwart te verhogen, gerealiseerd kunnen worden", luidt het.

Afhankelijk van de berekeningsmethode, waarvoor het ABVV een beroep deed op de ULB, loopt de fraude in België op tot 20 miljard euro en meer. Bij de eerste methode worden de gezinsinkomens vergeleken met de inkomens die natuurlijke gezinnen hebben aangegeven via hun belastingaangifte. Voor 2006 lopen de niet-ontvangen inkomsten volgens de studie op tot 20 miljard euro of zo'n 6 procent van het bbp.

De tweede methode houdt ook rekening met sociale fraude en vergelijkt het theoretische en het effectieve btw-tarief. Zowat 24 miljard euro aan gederfde fiscale en sociale inkomsten of 6,9 procent van het bbp is de uitkomst daarbij.

"Ons richtcijfer is 20 miljard euro aan misgelopen inkomsten", zegt De Leeuw. Het ABVV berekende dat de fraude iedere Belg maandelijks 150 euro kost en ongeveer 800 euro per maand extra betekent voor elke gepensioneerde in België.

Geen besparingen op sociaal vlak, maar de (fiscale) fraude aanpakken, moet volgens het ABVV topprioriteit zijn. Een efficiëntere belastingadministratie en de aanbevelingen van de parlementaire commissie over fiscale fraude concreet uitwerken zijn daarbij een must, luidt het.

"Door 10 miljard euro, de helft van die misgelopen inkomsten, te recupereren zou ons voorstel om de pensioenen met een kwart te verhogen, gerealiseerd kunnen worden", luidt het. Afhankelijk van de berekeningsmethode, waarvoor het ABVV een beroep deed op de ULB, loopt de fraude in België op tot 20 miljard euro en meer. Bij de eerste methode worden de gezinsinkomens vergeleken met de inkomens die natuurlijke gezinnen hebben aangegeven via hun belastingaangifte. Voor 2006 lopen de niet-ontvangen inkomsten volgens de studie op tot 20 miljard euro of zo'n 6 procent van het bbp. De tweede methode houdt ook rekening met sociale fraude en vergelijkt het theoretische en het effectieve btw-tarief. Zowat 24 miljard euro aan gederfde fiscale en sociale inkomsten of 6,9 procent van het bbp is de uitkomst daarbij. "Ons richtcijfer is 20 miljard euro aan misgelopen inkomsten", zegt De Leeuw. Het ABVV berekende dat de fraude iedere Belg maandelijks 150 euro kost en ongeveer 800 euro per maand extra betekent voor elke gepensioneerde in België. Geen besparingen op sociaal vlak, maar de (fiscale) fraude aanpakken, moet volgens het ABVV topprioriteit zijn. Een efficiëntere belastingadministratie en de aanbevelingen van de parlementaire commissie over fiscale fraude concreet uitwerken zijn daarbij een must, luidt het.