Finland zal in 2014 voor de eerste keer de Europese norm voor de staatsschuld niet halen. Dat heeft de regering bekend gemaakt. Finland was tot dusver de enige Europese lidstaat die de Maastrichtnormen altijd heeft gerespecteerd.

De Finse staatschuld neemt volgend jaar toe met 60,7 procent van het bruto binnenlands product (bbp). Dat heeft het Finse ministerie van Financiën berekend in een overzicht van de begroting. In 2015 zal de schuld verder stijgen tot 62 procent. De openbare uitgaven hebben in Finland in vijftien jaar niet meer zo hoog gelegen.

Maastricht

Met die cijfers doen de Finnen het nog steeds beter dan de meeste landen van de Europese Unie. Kredietbeoordelaar Moody's wees er in mei nog op dat Finland "de enige lidstaat van de EU is die nog nooit een van de criteria van Maastricht heeft geschonden".

Volgens de Maastrichtcriteria mag de staatsschuld van een EU-lidstaat niet meer dan 60 procent van het bbp bedragen. Bovendien moet het begrotingstekort onder de 3 procent blijven.

Economie

Helsinki verwacht dat de Finse economie in 2013 voor het tweede jaar op rij zal krimpen. Dat hoeft volgens plaatselijke economen niet te betekenen dat het land zijn status van "beste leerling van de Europese klas" zal verliezen.

"Het overschrijden van de norm van 60 procent is minder belangrijk dan de vaststelling dat Finland altijd heeft aangetoond dat de regeringspartijen geloofwaardige oplossingen kunnen vinden in crisistijden", aldus directeur Mika Maliranta van het Onderzoeksinstituut voor de Finse economie. (Belga/YD)

Finland zal in 2014 voor de eerste keer de Europese norm voor de staatsschuld niet halen. Dat heeft de regering bekend gemaakt. Finland was tot dusver de enige Europese lidstaat die de Maastrichtnormen altijd heeft gerespecteerd. De Finse staatschuld neemt volgend jaar toe met 60,7 procent van het bruto binnenlands product (bbp). Dat heeft het Finse ministerie van Financiën berekend in een overzicht van de begroting. In 2015 zal de schuld verder stijgen tot 62 procent. De openbare uitgaven hebben in Finland in vijftien jaar niet meer zo hoog gelegen. Maastricht Met die cijfers doen de Finnen het nog steeds beter dan de meeste landen van de Europese Unie. Kredietbeoordelaar Moody's wees er in mei nog op dat Finland "de enige lidstaat van de EU is die nog nooit een van de criteria van Maastricht heeft geschonden". Volgens de Maastrichtcriteria mag de staatsschuld van een EU-lidstaat niet meer dan 60 procent van het bbp bedragen. Bovendien moet het begrotingstekort onder de 3 procent blijven. Economie Helsinki verwacht dat de Finse economie in 2013 voor het tweede jaar op rij zal krimpen. Dat hoeft volgens plaatselijke economen niet te betekenen dat het land zijn status van "beste leerling van de Europese klas" zal verliezen. "Het overschrijden van de norm van 60 procent is minder belangrijk dan de vaststelling dat Finland altijd heeft aangetoond dat de regeringspartijen geloofwaardige oplossingen kunnen vinden in crisistijden", aldus directeur Mika Maliranta van het Onderzoeksinstituut voor de Finse economie. (Belga/YD)