Minister van Sociale Zaken Maggie De Block (Open Vld) heeft haar langverwachte plan voor de hervorming van de ziekenhuisfinanciering.

De belangrijke ziekenhuiskoepel Zorgnet Vlaanderen sprak prompt zijn steun uit. De ziekenhuissector kampt dan ook met een groeiend financieringsprobleem. In 2013 waren 40 van de 92 ziekenhuizen verlieslatend. Een hervorming van de financiering is absoluut noodzakelijk en sleept al veel te lang aan.

'Maggie De Block wist het stugge verzet van de artsen te neutraliseren'

Dat hangt onder andere samen met de grote scepsis onder de artsen. Daarom is de gematigd positieve houding van de artsensyndicaten minstens zo belangrijk als de steun van de ziekenhuiskoepels. De Block wist het stugge verzet van de artsen te neutraliseren. Het grootste artsensyndicaat BVAS ziet het hervormingsplan als een onderhandelingsbasis.

De artsen vreesden altijd het slachtoffer te worden van een tendens naar meer forfaitvergoedingen. Dat zijn vaste bedragen voor een behandeling, in plaats van een betaling per prestatie. Dokters dreigden zo inkomsten te mislopen.

Het hervormingsplan lost dat intelligent op. Er komt enkel voor de standaardingrepen - in het hervormingsplan heet dat laagvariabele zorg - een forfaitmodel. Bovendien blijft de verdeelsleutel over het percentage van hun honoraria dat artsen aan ziekenhuizen afstaan, het voorwerp van onderhandelingen tussen het ziekenhuis en de artsen. Het lijkt alsof de minister daarmee vooral aan de artsen de boodschap wil geven dat zij de spil van de zorg blijven.

En de ziekenhuizen? Die krijgen misschien wel meer geld, maar ontsnappen niet aan schaalvergroting. Bovendien wil de minister een klein stukje van de financiering laten afhangen van de kwaliteit die ze leveren. Wie goede zorg aflevert, krijgt meer. Op zich is dat een kleine revolutie.

Minister van Sociale Zaken Maggie De Block (Open Vld) heeft haar langverwachte plan voor de hervorming van de ziekenhuisfinanciering. De belangrijke ziekenhuiskoepel Zorgnet Vlaanderen sprak prompt zijn steun uit. De ziekenhuissector kampt dan ook met een groeiend financieringsprobleem. In 2013 waren 40 van de 92 ziekenhuizen verlieslatend. Een hervorming van de financiering is absoluut noodzakelijk en sleept al veel te lang aan. Dat hangt onder andere samen met de grote scepsis onder de artsen. Daarom is de gematigd positieve houding van de artsensyndicaten minstens zo belangrijk als de steun van de ziekenhuiskoepels. De Block wist het stugge verzet van de artsen te neutraliseren. Het grootste artsensyndicaat BVAS ziet het hervormingsplan als een onderhandelingsbasis. De artsen vreesden altijd het slachtoffer te worden van een tendens naar meer forfaitvergoedingen. Dat zijn vaste bedragen voor een behandeling, in plaats van een betaling per prestatie. Dokters dreigden zo inkomsten te mislopen. Het hervormingsplan lost dat intelligent op. Er komt enkel voor de standaardingrepen - in het hervormingsplan heet dat laagvariabele zorg - een forfaitmodel. Bovendien blijft de verdeelsleutel over het percentage van hun honoraria dat artsen aan ziekenhuizen afstaan, het voorwerp van onderhandelingen tussen het ziekenhuis en de artsen. Het lijkt alsof de minister daarmee vooral aan de artsen de boodschap wil geven dat zij de spil van de zorg blijven. En de ziekenhuizen? Die krijgen misschien wel meer geld, maar ontsnappen niet aan schaalvergroting. Bovendien wil de minister een klein stukje van de financiering laten afhangen van de kwaliteit die ze leveren. Wie goede zorg aflevert, krijgt meer. Op zich is dat een kleine revolutie.