De Vlaamse regering is het op de valreep eens geraakt over haar voorstellen voor een concurrentiepact, dat de concurrentiekracht van de ondernemingen een boost moet geven. Dat schrijven verscheidene kranten. Een werkgroep met vertegenwoordigers van de premier en de drie gewesten komt samen om zich over de verschillende nota's te buigen. Woensdag staat een vergadering van het Overlegcomité op de agenda.

In de Vlaamse nota is volgens De Standaard sprake van de afschaffing van de onroerende voorheffing op materieel en outillage. De Tijd meldt dat het voorstel dat op tafel ligt, inhoudt dat bedrijven een
korting zouden krijgen op hun oude machines wanneer ze er nieuwe aanschaffen. Andere punten in de tekst zijn voorstellen om ondernemingen het leven gemakkelijker te maken, bijvoorbeeld via eenvoudigere procedures om vergunningen te krijgen. Er is ook sprake van een voorstel voor een tewerkstellingspremie voor laaggeschoolden.

De ploeg van minister-president Kris Peeters vraagt de federale regering ook een structurele loonkostenverlaging door te voeren. Unizo-topman Karel Van Eetvelt brak dinsdag ook een lans voor een
loonlastenverlaging met 5 procent, goed voor 7 miljard euro, gespreid over de komende drie à vier jaar.

In de nota van de Waalse regering valt de uitbreiding op van de tax shelter voor de financiering van innovatieve industriële projecten. Het voorstel mikt op sectoren als de informatietechnologie, biotechnologie of luchtvaarttechnologie, schrijft L'Echo. Andere punten zijn fiscale steun voor onderzoek, een herziening van de regels voor openbare aanbestedingen en een partnerschap voor de sanering van ongebruikte terreinen van de NMBS.

In De Ochtend (Radio 1) noemde de Vlaamse regeringsleider het belangrijk dat het concurrentiepact "enige envergure" moet hebben. "We moeten de hele economische wereld duidelijk maken dat het menens is", aldus Peeters. Hij beseft wel de economische toestand de zaken niet gemakkelijker maakt, maar vindt het positief dat iedereen voor een concurrentiepact wil gaan.

In de nota van de Waalse regering valt de uitbreiding op van de tax shelter voor de financiering van innovatieve industriële projecten. Het voorstel mikt op sectoren als de informatietechnologie, biotechnologie of luchtvaarttechnologie, schrijft L'Echo. Andere punten zijn fiscale steun voor onderzoek, een herziening van de regels voor openbare aanbestedingen en een partnerschap voor de sanering van ongebruikte terreinen van de NMBS. (Belga/SD)

De Vlaamse regering is het op de valreep eens geraakt over haar voorstellen voor een concurrentiepact, dat de concurrentiekracht van de ondernemingen een boost moet geven. Dat schrijven verscheidene kranten. Een werkgroep met vertegenwoordigers van de premier en de drie gewesten komt samen om zich over de verschillende nota's te buigen. Woensdag staat een vergadering van het Overlegcomité op de agenda. In de Vlaamse nota is volgens De Standaard sprake van de afschaffing van de onroerende voorheffing op materieel en outillage. De Tijd meldt dat het voorstel dat op tafel ligt, inhoudt dat bedrijven een korting zouden krijgen op hun oude machines wanneer ze er nieuwe aanschaffen. Andere punten in de tekst zijn voorstellen om ondernemingen het leven gemakkelijker te maken, bijvoorbeeld via eenvoudigere procedures om vergunningen te krijgen. Er is ook sprake van een voorstel voor een tewerkstellingspremie voor laaggeschoolden. De ploeg van minister-president Kris Peeters vraagt de federale regering ook een structurele loonkostenverlaging door te voeren. Unizo-topman Karel Van Eetvelt brak dinsdag ook een lans voor een loonlastenverlaging met 5 procent, goed voor 7 miljard euro, gespreid over de komende drie à vier jaar. In de nota van de Waalse regering valt de uitbreiding op van de tax shelter voor de financiering van innovatieve industriële projecten. Het voorstel mikt op sectoren als de informatietechnologie, biotechnologie of luchtvaarttechnologie, schrijft L'Echo. Andere punten zijn fiscale steun voor onderzoek, een herziening van de regels voor openbare aanbestedingen en een partnerschap voor de sanering van ongebruikte terreinen van de NMBS. In De Ochtend (Radio 1) noemde de Vlaamse regeringsleider het belangrijk dat het concurrentiepact "enige envergure" moet hebben. "We moeten de hele economische wereld duidelijk maken dat het menens is", aldus Peeters. Hij beseft wel de economische toestand de zaken niet gemakkelijker maakt, maar vindt het positief dat iedereen voor een concurrentiepact wil gaan. In de nota van de Waalse regering valt de uitbreiding op van de tax shelter voor de financiering van innovatieve industriële projecten. Het voorstel mikt op sectoren als de informatietechnologie, biotechnologie of luchtvaarttechnologie, schrijft L'Echo. Andere punten zijn fiscale steun voor onderzoek, een herziening van de regels voor openbare aanbestedingen en een partnerschap voor de sanering van ongebruikte terreinen van de NMBS. (Belga/SD)