Ethias is sinds de financiële crisis van 2008 in handen van de Vlaamse, de Waalse en de federale overheid en van Ethiasco, waarin vooral lokale besturen zetelen. De drie over­heden kwamen aan boord omdat Ethias in de problemen dreigde te komen door zijn First-rekeningen. Op die spaarverzekeringen kregen klanten levenslang een jaarlijks rendement van gemiddeld 3,4 procent, wat onhoudbaar hoog was.

De drie pompten elk 500 miljoen euro in Ethias in ruil voor 75 procent van de aandelen. Na de fusie van Ethias en zijn controleholding Vitru­fin klom hun belang naar 95 procent.

Nu Ethias het operationeel beter doet - en de First-bom dankzij meerdere afkoopacties en de verkoop van een deel van de portefeuille ontmijnd is -, bekijkt de federale regering wat ze moet doen met haar belang (31,66 procent).

Volgens informatie van De Tijd en L'Echo werden al enkele potentiële kandidaten via een tussenpersoon gepolst naar hun interesse, onder meer Ageas en Belfius. In de voorbije jaren toonden de twee al belangstelling voor hun sectorgenoot. Ethias heeft een histo­rische band met Belfius. De verzekeraar was voor 2008 een van de referentieaandeelhouders van Dexia, de toenmalige moedergroep van Bel­fius.

Ethias is sinds de financiële crisis van 2008 in handen van de Vlaamse, de Waalse en de federale overheid en van Ethiasco, waarin vooral lokale besturen zetelen. De drie over­heden kwamen aan boord omdat Ethias in de problemen dreigde te komen door zijn First-rekeningen. Op die spaarverzekeringen kregen klanten levenslang een jaarlijks rendement van gemiddeld 3,4 procent, wat onhoudbaar hoog was. De drie pompten elk 500 miljoen euro in Ethias in ruil voor 75 procent van de aandelen. Na de fusie van Ethias en zijn controleholding Vitru­fin klom hun belang naar 95 procent. Nu Ethias het operationeel beter doet - en de First-bom dankzij meerdere afkoopacties en de verkoop van een deel van de portefeuille ontmijnd is -, bekijkt de federale regering wat ze moet doen met haar belang (31,66 procent). Volgens informatie van De Tijd en L'Echo werden al enkele potentiële kandidaten via een tussenpersoon gepolst naar hun interesse, onder meer Ageas en Belfius. In de voorbije jaren toonden de twee al belangstelling voor hun sectorgenoot. Ethias heeft een histo­rische band met Belfius. De verzekeraar was voor 2008 een van de referentieaandeelhouders van Dexia, de toenmalige moedergroep van Bel­fius.