De Amerikaanse Centrale Bank, de Federal Reserve, heeft een eerste stap gezet in de afbouw van het grootschalige stimulusprogramma dat diende om de zwaarste recessie sinds de jaren dertig te bekampen. De Fed kondigde aan dat ze vanaf januari nog 'slechts' 75 miljard dollar in de obligatiemarkten gaat pompen, in plaats van de 85 miljard vandaag.

Aanleiding voor de koerswijziging zijn de betere vooruitzichten op de Amerikaanse arbeidsmarkt, luidt het. Het was overigens de laatste vergadering onder voorzitter Ben Bernanke waar de beslissing werd genomen. Vanaf januari wordt hij opgevolgd door Janet Yellen.

De beurzen op Wall Street reageerden alvast enthousiast. De Dow Jones steeg ruim 1,85 procent om af te sluiten op 16.167,97 punten. Dat is de hoogste slotkoers ooit. De breder samengestelde S&P 500 won 1,7 procent tot 1.810,65 punten, ook een nieuw record.

De Amerikaanse Centrale Bank, de Federal Reserve, heeft een eerste stap gezet in de afbouw van het grootschalige stimulusprogramma dat diende om de zwaarste recessie sinds de jaren dertig te bekampen. De Fed kondigde aan dat ze vanaf januari nog 'slechts' 75 miljard dollar in de obligatiemarkten gaat pompen, in plaats van de 85 miljard vandaag. Aanleiding voor de koerswijziging zijn de betere vooruitzichten op de Amerikaanse arbeidsmarkt, luidt het. Het was overigens de laatste vergadering onder voorzitter Ben Bernanke waar de beslissing werd genomen. Vanaf januari wordt hij opgevolgd door Janet Yellen. De beurzen op Wall Street reageerden alvast enthousiast. De Dow Jones steeg ruim 1,85 procent om af te sluiten op 16.167,97 punten. Dat is de hoogste slotkoers ooit. De breder samengestelde S&P 500 won 1,7 procent tot 1.810,65 punten, ook een nieuw record.