Eurozonelanden verhogen slagkracht van EFSF

© Belga

Op de eurogroep hebben de ministers van Financiën van de eurozone het akkoord van eind oktober bekrachtigd om het Europese noodfonds meer vuurkracht te geven. Dat het fonds opgetrokken wordt tot 1.000 miljard euro wou niemand meer gezegd hebben.

De eurogroep gaf groen licht aan de algemene voorwaarden van de twee mogelijkheden om de slagkracht van het EFSF te verhogen. Op de eurotop van 26 en 27 oktober werd namelijk overeengekomen om enerzijds het noodfonds toe te laten de uitgifte van overheidsobligaties gedeeltelijk te laten verzekeren, en anderzijds de mogelijkheid te creëren speciale investeringsvehikels aan het EFSF te koppelen. Beide
opties zijn nu definitief goedgekeurd. De eerste wordt in december van kracht, de tweede in januari 2012.

EFSF-topman Klaus Regling wou niet zeggen hoeveel middelen het EFSF daarmee tot beschikking krijgt. Een maand geleden klonk het dat de vuurkracht opgetrokken zou worden tot ongeveer 1.000 miljard euro, nu zei Regling dat het exacte cijfer niet kan genoemd worden want afhangt van de omstandigheden waarin geld moet worden opgehaald. Volgens eurogroep-voorzitter Jean-Claude Juncker wordt de 1.000 miljard “waarschijnlijk niet” gehaald.

De kritiek dat maar weinig landen en investeerders interesse tonen om via het EFSF obligaties van eurolanden op te kopen, sprak Regling tegen. “We verwachten evenwel niet dat er de komende dagen en weken al geïnvesteerd zal worden”, voegde hij er snel aan toe. “Dat vraagt tijd en zal enkel gebeuren wanneer een lidstaat geld nodig heeft.”

IMF
Omdat al langer duidelijk is dat het uitgebreide EFSF sowieso niet zal volstaan om de eurocrisis in te dammen, deden er geruchten de ronde dat de eurozone het IMF nauwer wil betrekken bij investeringen in probleemlanden. Jean-Claude Juncker, Klaus Regling en eurocommissaris Olli Rehn bevestigden dat die optie inderdaad bestudeerd wordt.

Concreet wordt bekeken of de eurolanden middels bilaterale leningen geld aan het IMF kunnen overmaken, dat het vervolgens aan Europese landen in financieringsnood zou kunnen lenen. Rehn zei dat voorlopig geen enkele Europese instelling – dus ook niet het Europese Centrale Bank – bij de constructie betrokken zou worden.

Nochtans ligt ook de optie om de ECB en het IMF samen te laten werken wel degelijk op tafel. Het Europees verdrag laat niet toe dat de ECB rechtstreeks geld leent aan eurolanden, maar als het dat doet met het IMF als tussenstation zou dat juridisch obstakel kunnen worden omzeild.

Minister van Financiën Didier Reynders, die mogelijk zijn laatste eurogroep meemaakte, verklaarde na afloop dat “voor één keer alle elementen besproken zijn geweest”. Er waren volgens hem geen taboes aan de tafel van de eurogroep, “noch over de ECB, noch over het IMF”. “Het was de eerste keer dat ik over alle aspecten van het dossier heb horen spreken.” (Belga/TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content