Volgens bondskanselier Merkel kan Duitsland als voorbeeld dienen om een "nieuwe cultuur van stabiliteit" aan te nemen. Op die manier kunnen de "onberekenbare gevolgen" van een gebrek aan budgettaire discipline voor Europa worden vermeden.

"De euro is in gevaar", aldus Merkel, die woensdag het wetsontwerp verdedigde over de deelname van Duitsland aan het omvangrijke Europese steunplan van honderden miljarden euro's voor de eurozone. Het schuldenniveau van verschillende leden van de eurozone maakt de markten ongerust en de eenheidsmunt kwetsbaar, luidt het.

Merkel waarschuwt Europa voor de politieke gevolgen van een falend beleid. "Als de euro faalt, faalt Europa. Daarom wil ik dat Europa Duitsland als voorbeeld neemt: onze cultuur van stabiliteit heeft haar deugdelijkheid meer dan bewezen", aldus Merkel.

Volgens de Duitse economische krant Handelsblatt wil Merkel bovendien dat de zestien landen van de eurozone door de ECB (Europese Centrale Bank) of een onafhankelijke instelling hun nationale begrotingen vooraf laten onderzoeken.

Volgens bondskanselier Merkel kan Duitsland als voorbeeld dienen om een "nieuwe cultuur van stabiliteit" aan te nemen. Op die manier kunnen de "onberekenbare gevolgen" van een gebrek aan budgettaire discipline voor Europa worden vermeden. "De euro is in gevaar", aldus Merkel, die woensdag het wetsontwerp verdedigde over de deelname van Duitsland aan het omvangrijke Europese steunplan van honderden miljarden euro's voor de eurozone. Het schuldenniveau van verschillende leden van de eurozone maakt de markten ongerust en de eenheidsmunt kwetsbaar, luidt het. Merkel waarschuwt Europa voor de politieke gevolgen van een falend beleid. "Als de euro faalt, faalt Europa. Daarom wil ik dat Europa Duitsland als voorbeeld neemt: onze cultuur van stabiliteit heeft haar deugdelijkheid meer dan bewezen", aldus Merkel. Volgens de Duitse economische krant Handelsblatt wil Merkel bovendien dat de zestien landen van de eurozone door de ECB (Europese Centrale Bank) of een onafhankelijke instelling hun nationale begrotingen vooraf laten onderzoeken.