Niet enkel Duitsland deed dus zijn voordeel bij de euro, zegt Frank Mattern, hoofd van McKinsey Duitsland, in de Duitse krant 'Welt'. "Andere landen hebben er in verhouding tot hun economische macht zelfs nog meer bij gewonnen."

Zelfs bij Portugal en Griekenland is de balans nadrukkelijk positief. In beide crisislanden zou het bbp zonder de euro in het jaar 2010 slechter zijn uitgevallen.

Grote winnaars

Oostenrijk en Finland zijn de grootste winnaars in het eurotijdperk. Het Oostenrijkse bbp nam tussen 1999 en 2010 toe met 7,8 procent, dat van Finland, Duitsland en Nederland met respectievelijk 6,7; 6,4 en 6,2 procent. Het Italiaanse, Portugese, Spaanse en Griekse bbp ging erop vooruit met respectievelijk 2,7; 2,1; 0,7 en 0,1 procent.

Nog volgens de McKinsey-studie was in 2010 332 miljard euro, of 3,6 procent van het bbp in de totale eurozone, te danken aan de euro. McKinsey nam hierbij de geïntensifieerde handel, lagere rentes en uitschakeling van het wisselkoersrisico in rekening. (Belga/RDM)

Niet enkel Duitsland deed dus zijn voordeel bij de euro, zegt Frank Mattern, hoofd van McKinsey Duitsland, in de Duitse krant 'Welt'. "Andere landen hebben er in verhouding tot hun economische macht zelfs nog meer bij gewonnen." Zelfs bij Portugal en Griekenland is de balans nadrukkelijk positief. In beide crisislanden zou het bbp zonder de euro in het jaar 2010 slechter zijn uitgevallen. Grote winnaarsOostenrijk en Finland zijn de grootste winnaars in het eurotijdperk. Het Oostenrijkse bbp nam tussen 1999 en 2010 toe met 7,8 procent, dat van Finland, Duitsland en Nederland met respectievelijk 6,7; 6,4 en 6,2 procent. Het Italiaanse, Portugese, Spaanse en Griekse bbp ging erop vooruit met respectievelijk 2,7; 2,1; 0,7 en 0,1 procent. Nog volgens de McKinsey-studie was in 2010 332 miljard euro, of 3,6 procent van het bbp in de totale eurozone, te danken aan de euro. McKinsey nam hierbij de geïntensifieerde handel, lagere rentes en uitschakeling van het wisselkoersrisico in rekening. (Belga/RDM)