Een miljardenlening zal geen positieve invloed hebben op de rating voor Spanje. Om de bankencrisis in het land tegen te gaan, heeft het land 100 miljard aan steun toegezegd gekregen van de EU. Maar deze miljarden zullen eerder een negatief dan een positief effect hebben op de kredietwaardigheid van het Zuid-Europese land.

'Mocht Spanje besluiten om steun aan te vragen, dan zou dat volgens ons een bevestiging zijn dat het land aanhoudende risico's ziet bij het herfinancieren op de kapitaalmarkten tegen betaalbare rentes', zegt een woordvoerder van S&P.

Het bureau verlaagde de rating voor Spanje onlangs naar BBB+ met een negatieve vooruitblik.

Steunpakket Volgens de Amerikaanse zakenbank Goldman Sachs zal Spanje waarschijnlijk medio september om een steunpakket vragen.

Madrid zou dan wel duidelijkheid willen van de Europese Centrale Bank (ECB) over welke steunmaatregelen de Bank zou willen nemen.

Leningen opkopen Het is de vraag of de ECB bereid is om grootschalig Spaanse staatsleningen op te kopen. Uit een artikel van het Duitse weekblad Der Spiegel bleek deze week dat de ECB mogelijk werkt aan een plan om een plafond in te stellen voor stijgende rentes.

De Duitse staatsbank Bundesbank sprak zich nogmaals uit tegen het opkopen van staatsobligaties omdat dit het financiële systeem zou verstoren.

Servaas van der Laan / Elsevier

Een miljardenlening zal geen positieve invloed hebben op de rating voor Spanje. Om de bankencrisis in het land tegen te gaan, heeft het land 100 miljard aan steun toegezegd gekregen van de EU. Maar deze miljarden zullen eerder een negatief dan een positief effect hebben op de kredietwaardigheid van het Zuid-Europese land. 'Mocht Spanje besluiten om steun aan te vragen, dan zou dat volgens ons een bevestiging zijn dat het land aanhoudende risico's ziet bij het herfinancieren op de kapitaalmarkten tegen betaalbare rentes', zegt een woordvoerder van S&P. Het bureau verlaagde de rating voor Spanje onlangs naar BBB+ met een negatieve vooruitblik. Steunpakket Volgens de Amerikaanse zakenbank Goldman Sachs zal Spanje waarschijnlijk medio september om een steunpakket vragen. Madrid zou dan wel duidelijkheid willen van de Europese Centrale Bank (ECB) over welke steunmaatregelen de Bank zou willen nemen. Leningen opkopen Het is de vraag of de ECB bereid is om grootschalig Spaanse staatsleningen op te kopen. Uit een artikel van het Duitse weekblad Der Spiegel bleek deze week dat de ECB mogelijk werkt aan een plan om een plafond in te stellen voor stijgende rentes. De Duitse staatsbank Bundesbank sprak zich nogmaals uit tegen het opkopen van staatsobligaties omdat dit het financiële systeem zou verstoren. Servaas van der Laan / Elsevier