De zwarte lijst maakt deel uit van een reeks maatregelen waarmee de EU in de nasleep van schandalen als de Panama Papers en de Paradise Papers wil aantonen dat het haar menens is met de strijd tegen belastingontwijking en -ontduiking.

De publicatie van de lijst moet eerst en vooral de druk op de betrokken jurisdicties opvoeren om in de toekomst meer medewerking te verlenen. Vicevoorzitter van de Europese Commissie Valdis Dombrovskis betreurde evenwel dat de ministers geen sterkere sancties hebben voorzien.

De betrokken jurisdicties zijn Amerikaans-Samoa, Bahrein, Barbados, Granada, Guam, Noord- en Zuid-Korea, Macao, de Marshalleilanden, Mongolië, Namibië, Palau, Panama, Saint Lucia, Samoa, Trinidad en Tobago, Tunesië en de Verenigde Arabische Emiraten.

Naast de zwarte lijst maakten de Europese ministers ook een grijze lijst met meer dan veertig jurisdicties die beloftes hebben gemaakt om de strijd tegen belastingontwijking op te voeren.

Ze kunnen later alsnog aan de zwarte lijst worden toegevoegd indien ze die beloftes niet waarmaken.

De twee lijsten zijn het resultaat van een screeningproces. Europese beleidsmakers hebben het voorbije jaar meer dan negentig jurisdicties beoordeeld op basis van een aantal criteria, zoals de uitwisseling van gegevens Het screeningproces is uitgesteld voor acht jurisdicties uit de Caraïben die in september zwaar geteisterd werden door orkanen. Het gaat onder meer om de Bahamas en de Britse en Amerikaanse Maagdeneilanden.

De zwarte lijst maakt deel uit van een reeks maatregelen waarmee de EU in de nasleep van schandalen als de Panama Papers en de Paradise Papers wil aantonen dat het haar menens is met de strijd tegen belastingontwijking en -ontduiking. De publicatie van de lijst moet eerst en vooral de druk op de betrokken jurisdicties opvoeren om in de toekomst meer medewerking te verlenen. Vicevoorzitter van de Europese Commissie Valdis Dombrovskis betreurde evenwel dat de ministers geen sterkere sancties hebben voorzien. De betrokken jurisdicties zijn Amerikaans-Samoa, Bahrein, Barbados, Granada, Guam, Noord- en Zuid-Korea, Macao, de Marshalleilanden, Mongolië, Namibië, Palau, Panama, Saint Lucia, Samoa, Trinidad en Tobago, Tunesië en de Verenigde Arabische Emiraten. Naast de zwarte lijst maakten de Europese ministers ook een grijze lijst met meer dan veertig jurisdicties die beloftes hebben gemaakt om de strijd tegen belastingontwijking op te voeren. Ze kunnen later alsnog aan de zwarte lijst worden toegevoegd indien ze die beloftes niet waarmaken. De twee lijsten zijn het resultaat van een screeningproces. Europese beleidsmakers hebben het voorbije jaar meer dan negentig jurisdicties beoordeeld op basis van een aantal criteria, zoals de uitwisseling van gegevens Het screeningproces is uitgesteld voor acht jurisdicties uit de Caraïben die in september zwaar geteisterd werden door orkanen. Het gaat onder meer om de Bahamas en de Britse en Amerikaanse Maagdeneilanden.