De daling van de gasprijs volgt op berichten dat meer schepen met vloeibaar gemaakt aardgas (lng) koers zetten naar Europa. Daarnaast is de vraag naar aardgas lager door het uitzonderlijk zachte weer voor de tijd van het jaar. In sommige energie-intensieve fabrieken wordt er minder geproduceerd door het dure gas van de afgelopen maanden.

De prijs van een megawattuur gas op de Nederlandse termijnmarkt, die leidinggevend is voor de Europese gasprijzen, zakte woensdagochtend met zo'n 7 procent. Een megawattuur gas kostte daarmee 99 euro. Dat is een pak lager dan de piek van ruim 180 euro eerder deze maand, maar wel nog altijd bijna vijf keer meer dan een jaar geleden.

Het zachte weer in een groot deel van Europa remt de vraag naar aardgas en elektriciteit. Verder is er onzekerheid over de impact van de coronapandemie nu het aantal besmettingen wereldwijd flink oploopt. Wat ook meespeelt is dat in Japan en China kernreactoren opgestart zullen worden, wat de vraag naar onder andere gas drukt. Extreem koud weer kan de situatie echter snel weer doen veranderen.

De daling van de gasprijs volgt op berichten dat meer schepen met vloeibaar gemaakt aardgas (lng) koers zetten naar Europa. Daarnaast is de vraag naar aardgas lager door het uitzonderlijk zachte weer voor de tijd van het jaar. In sommige energie-intensieve fabrieken wordt er minder geproduceerd door het dure gas van de afgelopen maanden.De prijs van een megawattuur gas op de Nederlandse termijnmarkt, die leidinggevend is voor de Europese gasprijzen, zakte woensdagochtend met zo'n 7 procent. Een megawattuur gas kostte daarmee 99 euro. Dat is een pak lager dan de piek van ruim 180 euro eerder deze maand, maar wel nog altijd bijna vijf keer meer dan een jaar geleden. Het zachte weer in een groot deel van Europa remt de vraag naar aardgas en elektriciteit. Verder is er onzekerheid over de impact van de coronapandemie nu het aantal besmettingen wereldwijd flink oploopt. Wat ook meespeelt is dat in Japan en China kernreactoren opgestart zullen worden, wat de vraag naar onder andere gas drukt. Extreem koud weer kan de situatie echter snel weer doen veranderen.