De Europese Commissie toont zich bereid bepaalde lidstaten aan minder strenge begrotingsregels te onderwerpen om de groei niet af te remmen.

Bij de beoordeling van de nationale begrotingen voor 2014 overweegt de Europese de Commissie 'bepaalde tijdelijke afwijkingen' van het budgettaire traject toe te staan. Dat wordt 'geval per geval' bekeken, liet voorzitter José Manuel Barroso woensdag optekenen. Er wordt een 'case-by-case'-benadering gehanteerd omdat Duitsland, als vurig voorstander van een strikte begrotingsdiscipline, vreest dat wie afwijkt van het begrotingspad mogelijk de schuldenlast verhoogt en bijgevolg de financiële markten zou verontrusten.

Een afwijking van het budgettaire traject moet ook worden gekoppeld aan de uitgaven die bepaalde lidstaten besteden aan projecten die met Europese subsidies gefinancierd worden. Bovendien moeten ze een rechtstreeks positief langetermijneffect hebben op de begroting.

De woordvoerder van eurocommissaris voor Economische en Monetaire Zaken Olli Rehn verduidelijkte dat een mogelijke afwijking geen vrijbrief is om begrotingstekorten boven de drempel van drie procent te laten stijgen. Het voornemen om de begrotingsteugels te laten vieren heeft tot doel om wat meer flexibiliteit in te bouwen voor landen die al op begrotingskoers zitten.

Onder meer Italië zou baat hebben bij een soepeler begrotingsbeleid, maar het Zuid-Europese land kampt met een staatsschuld die allicht te groot is om de gunstmaatregel te genieten.

De Commissie heeft eerder al landen zoals Frankrijk, Spanje en Portugal meer tijd verleend om hun begrotingstekort onder de grens van 3 procent te krijgen. Volgens de EU is de 3-procentnorm noodzakelijk om zowel economische stabiliteit als groei te bevorderen.

De Commissie zal het woensdag aangekondigde voorstel voorleggen aan de Europese ministers van Financiën. Van zodra die hun goedkeuring geven, kan de maatregel snel worden toegepast.(Belga/Reuters/BO)

De Europese Commissie toont zich bereid bepaalde lidstaten aan minder strenge begrotingsregels te onderwerpen om de groei niet af te remmen. Bij de beoordeling van de nationale begrotingen voor 2014 overweegt de Europese de Commissie 'bepaalde tijdelijke afwijkingen' van het budgettaire traject toe te staan. Dat wordt 'geval per geval' bekeken, liet voorzitter José Manuel Barroso woensdag optekenen. Er wordt een 'case-by-case'-benadering gehanteerd omdat Duitsland, als vurig voorstander van een strikte begrotingsdiscipline, vreest dat wie afwijkt van het begrotingspad mogelijk de schuldenlast verhoogt en bijgevolg de financiële markten zou verontrusten. Een afwijking van het budgettaire traject moet ook worden gekoppeld aan de uitgaven die bepaalde lidstaten besteden aan projecten die met Europese subsidies gefinancierd worden. Bovendien moeten ze een rechtstreeks positief langetermijneffect hebben op de begroting. De woordvoerder van eurocommissaris voor Economische en Monetaire Zaken Olli Rehn verduidelijkte dat een mogelijke afwijking geen vrijbrief is om begrotingstekorten boven de drempel van drie procent te laten stijgen. Het voornemen om de begrotingsteugels te laten vieren heeft tot doel om wat meer flexibiliteit in te bouwen voor landen die al op begrotingskoers zitten. Onder meer Italië zou baat hebben bij een soepeler begrotingsbeleid, maar het Zuid-Europese land kampt met een staatsschuld die allicht te groot is om de gunstmaatregel te genieten.De Commissie heeft eerder al landen zoals Frankrijk, Spanje en Portugal meer tijd verleend om hun begrotingstekort onder de grens van 3 procent te krijgen. Volgens de EU is de 3-procentnorm noodzakelijk om zowel economische stabiliteit als groei te bevorderen.De Commissie zal het woensdag aangekondigde voorstel voorleggen aan de Europese ministers van Financiën. Van zodra die hun goedkeuring geven, kan de maatregel snel worden toegepast.(Belga/Reuters/BO)