‘Europese Commissie moet strenger kunnen controleren’

© Commissievoorzitter José Manuel Barroso (belga)

‘Het stabiliteitspact had de Griekse crisis moeten voorkomen, maar het volstaat duidelijk niet als preventiemechanisme’, zegt André Sapir, professor economie aan de ULB en lid van de economische adviesraad van Commissievoorzitter José Manuel Barroso.

Iedereen heeft vandaag de mond vol over begrotingsdiscipline. In een recente studie voor de denktank Bruegel (Two crises, two responses) benadrukt u hoe belangrijk ook de concurrentiekracht is voor de stabiliteit van een land.

Sapir: We moeten af van het idee dat de begrotingsdiscipline alleenzaligmakend is voor een gezonde economische politiek. Denk maar aan Spanje. Na zijn toetreding tot de eurozone voerde het een voorbeeldige begrotingspolitiek. Tussen 2005 en 2007 had het zelfs een begrotingsoverschot. Ondertussen is dat overschot in twee jaar tijd omgezet in een tekort van meer dan 11 procent. De daling van de concurrentiekracht is hier de grote boosdoener.

Kun je speculatie tegen een land als Griekenland eigenlijk nooit uitsluiten?

Sapir: Nee, en die kan heel nefast zijn. Speculanten kunnen de slinger veel te ver laten doorslaan. Maar marktwerking kan ook nuttig zijn. In het geval van Griekenland, waar de politiek er niet in is geslaagd bijtijds een oplossing uit te werken, heeft de markt een correctie geëist. Eigenlijk had het stabiliteitspact de escalatie in Griekenland moeten voorkomen. Maar dat volstaat duidelijk niet als preventiemechanisme.

Waar schiet het stabiliteitspact dan tekort?

Sapir: Het kan toch niet dat een land zomaar valse begrotingscijfers doorgeeft aan Eurostat, zonder dat het wordt teruggefloten? De Europese Commissie zou de cijfers moeten kunnen dubbelchecken. Ook elementen zoals de concurrentiekracht zouden gemeten moeten worden vooraleer een land tot de eurozone wordt toegelaten. Maar dat zou betekenen dat het stabiliteitspact herschreven dient te worden. En dat is politiek gezien onaanvaardbaar. Een nieuwe kandidaat voor de eurozone kun je geen extra regels opleggen. Het enige wat haalbaar is, is dat we het toezicht op de toepassing van de bestaande regels uitbreiden. Olli Rehn, Europees Commissaris van Economische en Monetaire Zaken, stelt voor om de Europese Commissie de bevoegdheid te geven de begrotingen van tevoren in te kijken – en niet nadat ze al door de lidstaten zijn goedgekeurd. Ik ben het volledig met hem eens.

Ingrid Van Daele

Meer info vint u op www.bruegel.org

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content