Von der Leyen reageerde met haar uitspraken op berichtgeving van het Duitse tijdschrift Der Spiegel. Dat had geschreven dat de Europese Commissie met eigen 'staatsobligaties' zou willen komen om de werkloosheidsuitkeringen van lidstaten tijdens de coronacrisis te ondersteunen. Die coronalening zou een voorloper worden van de veelbesproken 'eurobonds'.

Die eurobonds, een door de eurolanden gezamenlijk uitgegeven schatkistpapier, zijn inzet van een hoog oplopende ruzie binnen de Europese Unie. Met name Italië, Spanje en Frankrijk willen dat de Europese Unie geld ophaalt om lidstaten steun te bieden nu ze veel geld moeten uittrekken om de economische gevolgen van de coronacrisis te bezweren. Nederland is daarbij de belangrijkste dwarsligger, al heeft ook Duitsland zijn bedenkingen.

Von der Leyen begrijpt die bedenkingen. Volgens haar is aansprakelijkheid de belangrijkste zorg van Nederland en Duitsland. Tegelijkertijd maakt ze zich zorgen over de toenemende economische kloof in de EU. "Het doel van Europa was toch altijd dat we economisch samenwerken."

Eerder deze week gaven de Europese staatshoofden en regeringsleiders de ministers van Financiën van de eurozone twee weken de tijd om voorstellen uit te werken voor een passende reactie op de financiële en economische impact van de coronacrisis. In de verklaring was er toen geen enkele verwijzing naar Europese corona-obligaties, en evenmin naar een gemeenschappelijk schuldinstrument of de mogelijke inschakeling van het Europese noodfonds.

Von der Leyen reageerde met haar uitspraken op berichtgeving van het Duitse tijdschrift Der Spiegel. Dat had geschreven dat de Europese Commissie met eigen 'staatsobligaties' zou willen komen om de werkloosheidsuitkeringen van lidstaten tijdens de coronacrisis te ondersteunen. Die coronalening zou een voorloper worden van de veelbesproken 'eurobonds'. Die eurobonds, een door de eurolanden gezamenlijk uitgegeven schatkistpapier, zijn inzet van een hoog oplopende ruzie binnen de Europese Unie. Met name Italië, Spanje en Frankrijk willen dat de Europese Unie geld ophaalt om lidstaten steun te bieden nu ze veel geld moeten uittrekken om de economische gevolgen van de coronacrisis te bezweren. Nederland is daarbij de belangrijkste dwarsligger, al heeft ook Duitsland zijn bedenkingen. Von der Leyen begrijpt die bedenkingen. Volgens haar is aansprakelijkheid de belangrijkste zorg van Nederland en Duitsland. Tegelijkertijd maakt ze zich zorgen over de toenemende economische kloof in de EU. "Het doel van Europa was toch altijd dat we economisch samenwerken." Eerder deze week gaven de Europese staatshoofden en regeringsleiders de ministers van Financiën van de eurozone twee weken de tijd om voorstellen uit te werken voor een passende reactie op de financiële en economische impact van de coronacrisis. In de verklaring was er toen geen enkele verwijzing naar Europese corona-obligaties, en evenmin naar een gemeenschappelijk schuldinstrument of de mogelijke inschakeling van het Europese noodfonds.