Europese Commissie heeft bedenkingen bij Belgisch steunmechanisme voor energiemarkt

ENERGIE "De belangrijkste uitdaging is een energietransitie met de nadruk op CO2-reductie."

De Europese Commissie betwijfelt of het geplande Belgische steunmechanisme voor de energiemarkt wel strookt met de Europese staatssteunregels. Dat heeft eurocommissaris voor Concurrentie Margrethe Vestager maandag meegedeeld.

Ze lanceert een diepgaand onderzoek naar dat zogenaamde capaciteitsmechanisme, dat vooral met behulp van gascentrales de uitstap uit de kernenergie mogelijk zou moeten maken.

Het nieuwe capaciteitsmechanisme moet in de toekomst de elektriciteitsvoorziening op de Belgische markt verzekeren. Het laat toe om producenten te vergoeden voor het ter beschikking stellen van een bepaalde capaciteit. Voor die capaciteit wordt vooral op gascentrales gerekend. Die moeten verzekeren dat er voldoende elektriciteit beschikbaar blijft na een kernuitstap in 2025.

De Commissie vreest echter dat het Belgische mechanisme kan neerkomen op verboden staatssteun. Zo heeft België de mogelijke problemen met de toereikendheid van de hulpbronnen ‘niet voldoende aangetoond, noch naar behoren becijferd’. Dat is nochtans ‘cruciaal om vast te stellen of er daadwerkelijk behoefte is aan overheidssteun en of de voorgenomen steun zou worden beperkt tot wat nodig is’, klinkt het.

Ook vreest de Commissie dat de maatregel technologieën als hernieuwbare capaciteit kan discrimineren of de invoer uit andere lidstaten op oneerlijke wijze kan beperken. De Commissie wil tenslotte ook bekijken of de regeling geen rem zou kunnen zetten op de verdere interconnectie tussen België en zijn buurlanden en het handelsverkeer.

‘Slecht ontworpen mechanismen kunnen leiden tot hogere elektriciteitsprijzen voor de consument en kunnen bepaalde energieleveranciers onrechtmatige voordelen verschaffen of een belemmering vormen voor elektriciteitsstromen over de EU-grenzen heen’, zo lichtte eurocommissaris voor Concurrentie Margrethe Vestager haar bekommernissen toe. De lancering van een diepgaand onderzoek geeft België en andere belanghebbenden nu de mogelijkheid hun opmerkingen te maken.

Partner Content