In maart besloot de ECB nog de rente langer laag te houden dan gepland. Eerder was aangekondigd de rente zeker gelijk te houden tot na de zomer, maar dat werd verlengd tot het einde van 2019 na een reeks tegenvallende macro-economische cijfers en geopolitieke ontwikkelingen.

De herfinancieringsrente blijft op 0 procent. Dat betekent dat banken gratis geld kunnen lenen bij de ECB. De depositorente staat op min 0,4 procent. Als banken geld in Frankfurt stallen, moeten ze daar dus voor betalen.

De ECB heeft in haar beleidsvergadering ook beslist om niet te morrelen aan overige onderdelen van het stimuleringsbeleid.

Begin maart kondigde de ECB extra leningen toe aan de banken. Dat programma omvat de zogenaamde TLTRO's, wordt opgestart in september 2019 en loopt tot maart 2021.

De aankondiging van extra stimuli kwam er nadat de ECB eind december 2018 het inkoopprogramma, Quantitative Easing (QE) genaamd, heeft stopgezet. Via de QE heeft de centrale bank in iets minder dan vier jaar omgerekend 2600 miljard euro uitgegeven om hoofdzakelijk staatsobligaties op te kopen.

In maart besloot de ECB nog de rente langer laag te houden dan gepland. Eerder was aangekondigd de rente zeker gelijk te houden tot na de zomer, maar dat werd verlengd tot het einde van 2019 na een reeks tegenvallende macro-economische cijfers en geopolitieke ontwikkelingen. De herfinancieringsrente blijft op 0 procent. Dat betekent dat banken gratis geld kunnen lenen bij de ECB. De depositorente staat op min 0,4 procent. Als banken geld in Frankfurt stallen, moeten ze daar dus voor betalen.De ECB heeft in haar beleidsvergadering ook beslist om niet te morrelen aan overige onderdelen van het stimuleringsbeleid.Begin maart kondigde de ECB extra leningen toe aan de banken. Dat programma omvat de zogenaamde TLTRO's, wordt opgestart in september 2019 en loopt tot maart 2021.De aankondiging van extra stimuli kwam er nadat de ECB eind december 2018 het inkoopprogramma, Quantitative Easing (QE) genaamd, heeft stopgezet. Via de QE heeft de centrale bank in iets minder dan vier jaar omgerekend 2600 miljard euro uitgegeven om hoofdzakelijk staatsobligaties op te kopen.