De omvang van de Europese noodfondsen, meer dan 800 miljard euro, is "teleurstellend". Een "aanzienlijke uitbreiding" van het vaste noodfonds ESM is daarom nodig. Dat zegt de internationale belangenorganisatie van de banken, het Institute of International Finance (IIF).

Teleurstellend

In een brief aan de ministers van Financiën en centrale bankiers die de volgende vergadering van het Internationaal Monetair en Financieel Committee (IMFC) van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) zullen bijwonen, zegt IIF-topman Charles Dallara dat de omvang van de Europese noodfondsen "teleurstellend" is.

Later deze maand moet het IMF beslissen of het meer geld vrijmaakt om landen in nood tegemoet te komen. Europa moet onder meer de middelen voor de financiële afweergordel verhogen en het gebruik van de noodmiddelen flexibeler maken.

Toewijding

"Deze acties zijn essentieel om de markten ervan te overtuigen dat de eurozone de middelen en toewijding inzet om landen in moeilijkheid te hulp te komen."

"In deze context is het teleurstellend dat de eurogroep op de laatste top in Kopenhagen beslist heeft om de nieuwe leencapaciteit op 500 miljard euro te houden. Driehonderd miljard van de 800 miljard euro van het noodfonds is immers reeds toegekend aan drie landen (Griekenland, Portugal en Ierland, nvdr)."

Voorts vindt Dallara dat de besparingsmaatregelen gebalanceerder moeten zijn. Kortweg vertaald: wat voor Griekenland geldt, moet niet van toepassing zijn voor de gezonde landen als Duitsland.

"De nadruk tot nu toe op de bezuinigingen, die tot op zekere hoogte nodig zijn voor landen met financieringsproblemen, zijn buitensporig wanneer die over de hele linie worden uitgevoerd, en hebben al tot een sterkte terugval van de binnenlandse vraag in de eurozone geleid." (Belga/EE)

De omvang van de Europese noodfondsen, meer dan 800 miljard euro, is "teleurstellend". Een "aanzienlijke uitbreiding" van het vaste noodfonds ESM is daarom nodig. Dat zegt de internationale belangenorganisatie van de banken, het Institute of International Finance (IIF). Teleurstellend In een brief aan de ministers van Financiën en centrale bankiers die de volgende vergadering van het Internationaal Monetair en Financieel Committee (IMFC) van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) zullen bijwonen, zegt IIF-topman Charles Dallara dat de omvang van de Europese noodfondsen "teleurstellend" is. Later deze maand moet het IMF beslissen of het meer geld vrijmaakt om landen in nood tegemoet te komen. Europa moet onder meer de middelen voor de financiële afweergordel verhogen en het gebruik van de noodmiddelen flexibeler maken. Toewijding "Deze acties zijn essentieel om de markten ervan te overtuigen dat de eurozone de middelen en toewijding inzet om landen in moeilijkheid te hulp te komen." "In deze context is het teleurstellend dat de eurogroep op de laatste top in Kopenhagen beslist heeft om de nieuwe leencapaciteit op 500 miljard euro te houden. Driehonderd miljard van de 800 miljard euro van het noodfonds is immers reeds toegekend aan drie landen (Griekenland, Portugal en Ierland, nvdr)." Voorts vindt Dallara dat de besparingsmaatregelen gebalanceerder moeten zijn. Kortweg vertaald: wat voor Griekenland geldt, moet niet van toepassing zijn voor de gezonde landen als Duitsland. "De nadruk tot nu toe op de bezuinigingen, die tot op zekere hoogte nodig zijn voor landen met financieringsproblemen, zijn buitensporig wanneer die over de hele linie worden uitgevoerd, en hebben al tot een sterkte terugval van de binnenlandse vraag in de eurozone geleid." (Belga/EE)