Dat komt omdat, mede door het aanbod van onvoorspelbare zon- en windenergie, gascentrales onrendabel zijn geworden. "Bovendien is steenkool extra goedkoop doordat de Amerikanen massaal schaliegas en -olie oppompen, waardoor ze hun overschot aan steenkool op de wereldmarkt verkopen."

De energie-intensieve industrie, die zowel in Duitsland als bij ons behoefte heeft aan betrouwbare energiebevoorrading, kan niet draaien op de groene-energiebronnen die niet constant kunnen produceren. "Steenkool is de meest rendabele en betrouwbare fossiele brandstof geworden. Die moet in Duitsland ook nog eens de gevolgen van de kernuitstap opvangen. Het gevolg is dat het effect van de vergroening van de elektriciteitsproductie op de CO2-uitstoot wordt tenietgedaan door klassieke kolencentrales."

Janssens is geen tegenstander van hernieuwbare energie. "Zonnepanelen worden stilaan betaalbaar zonder subsidies." Maar de Europese beslissingen vindt hij voortvarend. "Het is gemakkelijk om normen op te leggen, maar de industrie heeft tijd nodig om zich aan te passen. Europa lanceerde het mooie idee van de emissierechten, maar ze hielp het zelf om zeep door te veel gratis rechten toe te kennen. Dan rijst de vraag hoe duurzaam het beleid zelf is."

Dat de milieubewegingen het akkoord te weinig ambitieus vinden, begrijpt Janssens, maar "zij hebben nog nooit een model voorgelegd voor een vergroening zonder economische schade. Schieten op dit akkoord is makkelijk, maar tegenover de ambities van Europa staat China, waar nog elke week een kolencentrale wordt geopend. We zijn hier bezig om ons te bewijzen tegenover de rest van de wereld, maar de grootste vervuiling gebeurt elders. En als we niet oppassen, wordt dat de groene paradox: terwijl wij overal het vingertje opsteken, riskeert de Europese CO2-uitstoot opnieuw te stijgen door ons eigen wanbeleid. Als we die bal ooit krijgen teruggekaatst, zal het pijn doen."

Dat komt omdat, mede door het aanbod van onvoorspelbare zon- en windenergie, gascentrales onrendabel zijn geworden. "Bovendien is steenkool extra goedkoop doordat de Amerikanen massaal schaliegas en -olie oppompen, waardoor ze hun overschot aan steenkool op de wereldmarkt verkopen."De energie-intensieve industrie, die zowel in Duitsland als bij ons behoefte heeft aan betrouwbare energiebevoorrading, kan niet draaien op de groene-energiebronnen die niet constant kunnen produceren. "Steenkool is de meest rendabele en betrouwbare fossiele brandstof geworden. Die moet in Duitsland ook nog eens de gevolgen van de kernuitstap opvangen. Het gevolg is dat het effect van de vergroening van de elektriciteitsproductie op de CO2-uitstoot wordt tenietgedaan door klassieke kolencentrales."Janssens is geen tegenstander van hernieuwbare energie. "Zonnepanelen worden stilaan betaalbaar zonder subsidies." Maar de Europese beslissingen vindt hij voortvarend. "Het is gemakkelijk om normen op te leggen, maar de industrie heeft tijd nodig om zich aan te passen. Europa lanceerde het mooie idee van de emissierechten, maar ze hielp het zelf om zeep door te veel gratis rechten toe te kennen. Dan rijst de vraag hoe duurzaam het beleid zelf is."Dat de milieubewegingen het akkoord te weinig ambitieus vinden, begrijpt Janssens, maar "zij hebben nog nooit een model voorgelegd voor een vergroening zonder economische schade. Schieten op dit akkoord is makkelijk, maar tegenover de ambities van Europa staat China, waar nog elke week een kolencentrale wordt geopend. We zijn hier bezig om ons te bewijzen tegenover de rest van de wereld, maar de grootste vervuiling gebeurt elders. En als we niet oppassen, wordt dat de groene paradox: terwijl wij overal het vingertje opsteken, riskeert de Europese CO2-uitstoot opnieuw te stijgen door ons eigen wanbeleid. Als we die bal ooit krijgen teruggekaatst, zal het pijn doen."