Minister De Croo bereidt al langer een soort buffer van 50 miljard voor om ervoor te zorgen dat bedrijven garanties krijgen voor nieuwe kredieten. Over die 'bazooka' van 50 miljard euro was eerder al een akkoord bereikt, maar er was nog groen licht van Europa nodig. Dat is er nu. En ook op het uitgebreide kernkabinet, de zogenaamde 'superkern', werd de regeling zaterdagvoormiddag goedgekeurd.

'Bedrijven die voor de coronacrisis gezond waren, moeten dat ook na de crisis zijn', zegt minister De Croo. 'Een vlotte kredietverlening is daarbij essentieel. Het activeren van deze garantieregeling is opnieuw een belangrijke stap om de financiering van onze kmo's en bedrijven de volgende maanden te waarborgen', zegt de minister.

Onder de garantieregeling die nu groen licht krijgt van de Europese Commissie, vallen alle nieuwe kredieten en kredietlijnen met een maximale looptijd van 12 maanden die banken tot en met 30 september 2020 zullen verstrekken aan levensvatbare niet-financiële bedrijven, zelfstandigen en non-profit organisaties. De regeling is (retroactief) van kracht vanaf 1 april 2020.

Banken hebben de mogelijkheid om 15 procent nieuwe kredieten buiten de waarborgregeling te plaatsen. Op deze manier wordt vermeden dat bedrijven die niet getroffen zijn door de coronacrisis de vergoeding in het kader van de waarborgregeling moeten betalen.

De Nationale Bank en de Thesaurie zullen samen met Febelfin de nieuwe garantieregeling monitoren en opvolgen.

Minister De Croo bereidt al langer een soort buffer van 50 miljard voor om ervoor te zorgen dat bedrijven garanties krijgen voor nieuwe kredieten. Over die 'bazooka' van 50 miljard euro was eerder al een akkoord bereikt, maar er was nog groen licht van Europa nodig. Dat is er nu. En ook op het uitgebreide kernkabinet, de zogenaamde 'superkern', werd de regeling zaterdagvoormiddag goedgekeurd. 'Bedrijven die voor de coronacrisis gezond waren, moeten dat ook na de crisis zijn', zegt minister De Croo. 'Een vlotte kredietverlening is daarbij essentieel. Het activeren van deze garantieregeling is opnieuw een belangrijke stap om de financiering van onze kmo's en bedrijven de volgende maanden te waarborgen', zegt de minister. Onder de garantieregeling die nu groen licht krijgt van de Europese Commissie, vallen alle nieuwe kredieten en kredietlijnen met een maximale looptijd van 12 maanden die banken tot en met 30 september 2020 zullen verstrekken aan levensvatbare niet-financiële bedrijven, zelfstandigen en non-profit organisaties. De regeling is (retroactief) van kracht vanaf 1 april 2020. Banken hebben de mogelijkheid om 15 procent nieuwe kredieten buiten de waarborgregeling te plaatsen. Op deze manier wordt vermeden dat bedrijven die niet getroffen zijn door de coronacrisis de vergoeding in het kader van de waarborgregeling moeten betalen. De Nationale Bank en de Thesaurie zullen samen met Febelfin de nieuwe garantieregeling monitoren en opvolgen.