Het akkoord voorziet er in dat de Europese Commissie vroegtijdig landen waarschuwt die afwijken van hun begrotingsdoelstellingen, alsmede de tijd waarin ze daaraan iets kunnen doen.

Die tijdslimiet alsmede de mogelijkheid van een tweede kans voor de lidstaten waren het onderwerp van de ultieme gesprekken maandag. Volgens de Belgische bewindsman gaat het er vooral om een preventief mechanisme in te stellen, door de druk te verhogen. "Het heeft geen zin sancties voor de lol op te leggen", zei Reynders.

Indien de ontsporingen aanhouden zullen die sancties de vorm aannemen van financiële borgstellingen, met of zonder interesten naargelang het geval. De sancties zullen er zo goed als automatisch komen omdat alleen een gekwalificeerde meerderheid van lidstaten zich ertegen zal kunnen verzetten.

Sommige landen, in het bijzonder Frankrijk en Duitsland, willen op langere termijn ook politieke sancties, zoals lakse landen stemrecht in de ministerraad ontnemen.

Het rapport van de door Europese president Herman Van Rompuy geleide werkgroep belandt nu op de tafel van de staats- en regeringsleiders die op 28 en 29 oktober in Brussel bijeenkomen.

Het akkoord voorziet er in dat de Europese Commissie vroegtijdig landen waarschuwt die afwijken van hun begrotingsdoelstellingen, alsmede de tijd waarin ze daaraan iets kunnen doen. Die tijdslimiet alsmede de mogelijkheid van een tweede kans voor de lidstaten waren het onderwerp van de ultieme gesprekken maandag. Volgens de Belgische bewindsman gaat het er vooral om een preventief mechanisme in te stellen, door de druk te verhogen. "Het heeft geen zin sancties voor de lol op te leggen", zei Reynders. Indien de ontsporingen aanhouden zullen die sancties de vorm aannemen van financiële borgstellingen, met of zonder interesten naargelang het geval. De sancties zullen er zo goed als automatisch komen omdat alleen een gekwalificeerde meerderheid van lidstaten zich ertegen zal kunnen verzetten. Sommige landen, in het bijzonder Frankrijk en Duitsland, willen op langere termijn ook politieke sancties, zoals lakse landen stemrecht in de ministerraad ontnemen. Het rapport van de door Europese president Herman Van Rompuy geleide werkgroep belandt nu op de tafel van de staats- en regeringsleiders die op 28 en 29 oktober in Brussel bijeenkomen.