De Europese leiders zijn het ook eens geraakt over de invoering van een taks voor de banken in eigen land. Op die manier delen de banken in de kosten van de crisis en worden ze aangespoord minder risico's te nemen.

Ontslagnemend premier Yves Leterme (CD&V) beklemtoonde dat België op dit vlak een pioniersrol bekleedt. Een dergelijke taks zou ons land dit begrotingsjaar 450 miljoen euro opleveren.

In juli 2010 mogen de resultaten van de zogenaamde 'stress tests', die bij de grootste systeembanken in Europa is uitgevoerd, worden verwacht. Dat die resultaten worden gepubliceerd is te danken aan de Spaanse premier José Luis Zapatero, die wil bewijzen dat de Spaanse banken solide zijn en dat speculatie tegen het Spaanse bankwezen ongegrond is. In afwachting van de publicatie moeten het Europese comité van nationale toezichthouders (CEBS) en de Europese Commissie erover waken dat de criteria voor de beoordeling van de grootbanken in de hele Europese Unie dezelfde zijn.

De Europese leiders zijn het ook eens geraakt over de invoering van een taks voor de banken in eigen land. Op die manier delen de banken in de kosten van de crisis en worden ze aangespoord minder risico's te nemen. Ontslagnemend premier Yves Leterme (CD&V) beklemtoonde dat België op dit vlak een pioniersrol bekleedt. Een dergelijke taks zou ons land dit begrotingsjaar 450 miljoen euro opleveren. In juli 2010 mogen de resultaten van de zogenaamde 'stress tests', die bij de grootste systeembanken in Europa is uitgevoerd, worden verwacht. Dat die resultaten worden gepubliceerd is te danken aan de Spaanse premier José Luis Zapatero, die wil bewijzen dat de Spaanse banken solide zijn en dat speculatie tegen het Spaanse bankwezen ongegrond is. In afwachting van de publicatie moeten het Europese comité van nationale toezichthouders (CEBS) en de Europese Commissie erover waken dat de criteria voor de beoordeling van de grootbanken in de hele Europese Unie dezelfde zijn.