De mobiliteitswerken die worden uitgevoerd in het reconversiegebied Vilvoorde-Machelen vormen - in tegenstelling tot wat Leuven beweerde - geen staatssteun voor Uplace. Dat heeft Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) donderdag in het Vlaams Parlement gezegd in antwoord op een vraag van Groen-parlementslid Hermes Sanctorum.

Om het reconversiegebied Vilvoorde-Machelen, een oppervlakte van 250 ha met daarin onder meer het geplande Uplace-project, goed te ontsluiten, besliste de Vlaamse regering in het verleden tot een reeks mobiliteitsingrepen. Dat ging dan onder meer om de herinrichting van de Woluwelaan in Machelen, de aanleg van fietspaden en een betere bereikbaarheid via het openbaar vervoer. De stad Leuven - al jarenlang tegenstander van het Uplace-project - was in 2012 naar de Europese Commissie gestapt omdat het vond dat die mobiliteitswerken onrechtmatige staatssteun vormden voor Uplace.

Leuven krijgt ongelijk

Maar de Europese Commissie geeft Leuven nu ongelijk. In de beslissing van de Europese Commissie, die het persagentschap Belga kon inkijken, staat letterlijk dat de werken geen staatssteun vormen voor Uplace. Bij Uplace reageert men tevreden op de beslissing van de Commissie.

Jan Van Lancker, CEO van Uplace: "De Europese Commissie erkent met deze uitspraak dat de mobiliteitswerken en de openbaar vervoersmaatregelen, waarover sprake in de klacht, de volledige reconversiezone Vilvoorde-Machelen ten goede komen en dat Uplace geen staatssteun ontvangt". (Belga/BO)

De mobiliteitswerken die worden uitgevoerd in het reconversiegebied Vilvoorde-Machelen vormen - in tegenstelling tot wat Leuven beweerde - geen staatssteun voor Uplace. Dat heeft Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) donderdag in het Vlaams Parlement gezegd in antwoord op een vraag van Groen-parlementslid Hermes Sanctorum.Om het reconversiegebied Vilvoorde-Machelen, een oppervlakte van 250 ha met daarin onder meer het geplande Uplace-project, goed te ontsluiten, besliste de Vlaamse regering in het verleden tot een reeks mobiliteitsingrepen. Dat ging dan onder meer om de herinrichting van de Woluwelaan in Machelen, de aanleg van fietspaden en een betere bereikbaarheid via het openbaar vervoer. De stad Leuven - al jarenlang tegenstander van het Uplace-project - was in 2012 naar de Europese Commissie gestapt omdat het vond dat die mobiliteitswerken onrechtmatige staatssteun vormden voor Uplace. Maar de Europese Commissie geeft Leuven nu ongelijk. In de beslissing van de Europese Commissie, die het persagentschap Belga kon inkijken, staat letterlijk dat de werken geen staatssteun vormen voor Uplace. Bij Uplace reageert men tevreden op de beslissing van de Commissie. Jan Van Lancker, CEO van Uplace: "De Europese Commissie erkent met deze uitspraak dat de mobiliteitswerken en de openbaar vervoersmaatregelen, waarover sprake in de klacht, de volledige reconversiezone Vilvoorde-Machelen ten goede komen en dat Uplace geen staatssteun ontvangt". (Belga/BO)