Nadat de Vlaamse regering in 2010 in het Oosterweeldossier besliste de Lange Wapper te vervangen door tunnels, wilde de Vlaamse regering van Europa weten of bouwconsortium Noriant, met wie er een voorakkoord is voor de bouw van het Oosterweelproject, eventueel toch mocht beginnen met het deel van de plannen die grotendeels ongewijzigd waren gebleven, met name de Scheldetunnel en werken op Linkeroever.

De formele beslissing van Europa waarop Vlaams minister-president Peeters al een tijdje hoopt, kwam er maandag uiteindelijk niet. Europees commissaris Barnier spreekt zich niet uit over de kwestie zolang er geen duidelijkheid is over de studie naar de milieu-effecten (plan-MER). Dat liet Barnier verstaan tijdens een onderhoud met de Vlaams minister-president.

Intussen is het betrokken plan-MER wel zo goed als rond. In dat plan-MER wordt het BAM-tracé (het voorkeurstracé van de Vlaamse regering voor het Oosterweelproject) afgewogen tegen alternatieve scenario's zoals het Meccanotracé en een megatunnel onder Antwerpen. "Het plan-MER ligt op 8 november op de tafel van de MER-cel. Die levert in januari het plan-MER af en op basis daarvan zal de Vlaamse regering nog voor de verkiezingen een definitieve beslissing nemen", aldus Vlaams minister-president Peeters.

Mogelijk volgt er in januari een nieuw sleutelmoment voor het Oosterweel-dossier.

Commissaris Barnier zette maandag wel het licht op groen voor de toewijzing van de concessie aan de nv Tunnel Liefkenshoek (THL). De plannen van de Vlaamse overheid om de concessie rechtstreeks aan THL te gunnen, is volgens de Commissie niet in strijd met de Europese regels rond overheidsopdrachten. (Belga/BO)

Nadat de Vlaamse regering in 2010 in het Oosterweeldossier besliste de Lange Wapper te vervangen door tunnels, wilde de Vlaamse regering van Europa weten of bouwconsortium Noriant, met wie er een voorakkoord is voor de bouw van het Oosterweelproject, eventueel toch mocht beginnen met het deel van de plannen die grotendeels ongewijzigd waren gebleven, met name de Scheldetunnel en werken op Linkeroever.De formele beslissing van Europa waarop Vlaams minister-president Peeters al een tijdje hoopt, kwam er maandag uiteindelijk niet. Europees commissaris Barnier spreekt zich niet uit over de kwestie zolang er geen duidelijkheid is over de studie naar de milieu-effecten (plan-MER). Dat liet Barnier verstaan tijdens een onderhoud met de Vlaams minister-president.Intussen is het betrokken plan-MER wel zo goed als rond. In dat plan-MER wordt het BAM-tracé (het voorkeurstracé van de Vlaamse regering voor het Oosterweelproject) afgewogen tegen alternatieve scenario's zoals het Meccanotracé en een megatunnel onder Antwerpen. "Het plan-MER ligt op 8 november op de tafel van de MER-cel. Die levert in januari het plan-MER af en op basis daarvan zal de Vlaamse regering nog voor de verkiezingen een definitieve beslissing nemen", aldus Vlaams minister-president Peeters.Mogelijk volgt er in januari een nieuw sleutelmoment voor het Oosterweel-dossier. Commissaris Barnier zette maandag wel het licht op groen voor de toewijzing van de concessie aan de nv Tunnel Liefkenshoek (THL). De plannen van de Vlaamse overheid om de concessie rechtstreeks aan THL te gunnen, is volgens de Commissie niet in strijd met de Europese regels rond overheidsopdrachten. (Belga/BO)