De banken in Europa moeten zich met meer eigen kapitaal beter wapenen tegen de crisis. Dat is kort samengevat het doel van de Bazel III-normen.

Tijdens de bijeenkomst van de Europese ministers van Financiën dinsdag in Brussel werden de Bazel III-normen - na maandenlang moeizaam overleg tussen de lidstaten - eindelijk bekrachtigd. Vooral Groot-Brittannië, met belangrijke financiële belangen in de Londense City, lag lange tijd dwars.

Nu Groot-Brittannië niet belemmerd wordt in het opstellen van aparte regels, zijn we "tevreden dat er politieke overeenstemming bereikt is", zei de Britse minister van Financiën Osborne in Brussel.

De Bazel III-normen werden twee jaar geleden vastgelegd door een expertencomité en moeten ervoor zorgen dat de banken in slechte tijden over sterkere buffers beschikken. Bazel III bevat namelijk strengere eisen voor het kapitaal en de liquiditeit van de banken. Daardoor moeten de banken de verhouding tussen hun eigen vermogen en de andere activa (de zogenaamde core tier 1 ratio) optrekken van 2 naar 7 procent.

Volgens bepaalde grootbanken kunnen de hoge ratio's er evenwel voor zorgen dat de kredietverschaffing in het gedrang komt, waardoor de economische groei belemmerd wordt.

De strengere eisen voor de banken worden begin 2013 van kracht, maakte de Deense minister van Economie Margrethe Vestager na afloop van de vergadering bekend. (Belga/BO)

De banken in Europa moeten zich met meer eigen kapitaal beter wapenen tegen de crisis. Dat is kort samengevat het doel van de Bazel III-normen.Tijdens de bijeenkomst van de Europese ministers van Financiën dinsdag in Brussel werden de Bazel III-normen - na maandenlang moeizaam overleg tussen de lidstaten - eindelijk bekrachtigd. Vooral Groot-Brittannië, met belangrijke financiële belangen in de Londense City, lag lange tijd dwars.Nu Groot-Brittannië niet belemmerd wordt in het opstellen van aparte regels, zijn we "tevreden dat er politieke overeenstemming bereikt is", zei de Britse minister van Financiën Osborne in Brussel. De Bazel III-normen werden twee jaar geleden vastgelegd door een expertencomité en moeten ervoor zorgen dat de banken in slechte tijden over sterkere buffers beschikken. Bazel III bevat namelijk strengere eisen voor het kapitaal en de liquiditeit van de banken. Daardoor moeten de banken de verhouding tussen hun eigen vermogen en de andere activa (de zogenaamde core tier 1 ratio) optrekken van 2 naar 7 procent. Volgens bepaalde grootbanken kunnen de hoge ratio's er evenwel voor zorgen dat de kredietverschaffing in het gedrang komt, waardoor de economische groei belemmerd wordt.De strengere eisen voor de banken worden begin 2013 van kracht, maakte de Deense minister van Economie Margrethe Vestager na afloop van de vergadering bekend. (Belga/BO)