De Europese Commissie onderzoekt of de garantieregeling van de federale regering voor de coöperanten van Arco, de financiële pijler van het ACW, in overeenstemming is met de EU-regels rond staatssteun.
In het bijzonder de "indirecte effecten" van de regeling worden onderzocht, zo bevestigt de bevoegde eurocommissaris Joaquin Almunia het bericht in De Tijd.

Voordeel?

Concreet zal de Commissie onderzoeken of de bescherming op basis van de garantieregeling coöperaties heeft geholpen of zal helpen om nieuw kapitaal aan te trekken of bestaand kapitaal aan te houden waarover zij anders niet hadden kunnen beschikken. Dat zou hen immers een economisch voordeel opleveren ten opzichte van hun concurrenten die zonder de steun moeten werken.

Eerder vroeg de Commissie de regering al de uitvoering van de garanties op te schorten. Volgens de krant kan het bijkomende onderzoek ettelijke maanden duren. Mogelijk valt het definitieve oordeel pas eind dit jaar.

Garantie

De federale regering besloot eind vorig jaar, in de nasleep van het Dexia-debacle, de investering van de bijna 800.000 particuliere Arco-coöperanten te waarborgen als er na de vereffening van Arco niet genoeg geld zou overblijven.

Er kwam veel kritiek op het mechanisme, omdat de aandeelhouders van Dexia zouden worden benadeeld tegenover de coöperanten van Arco.

Ook onderzoek naar verkoop Dexia BIL

Daarnaast onderzoekt de Commissie ook of de verkoop van Dexia BIL, de voormalige Luxemburgse tak van de Frans-Belgische groep Dexia, op marktvoorwaarden plaatsvindt en dat de transactie dus geen staatssteunelementen bevat.

Bij de ontmanteling van Dexia vorig jaar verkocht de groep Dexia BIL aan de Qatarese investeringsgroep Precision Capital (90 procent) en Luxemburg (10 procent).

De geplande verkoop is de uitkomst van exclusieve onderhandelingen met één particuliere investeerder. De Commissie zegt echter niet over voldoende informatie te beschikken over de waardering van de afgesplitste activiteiten. Daarom dient ze na te gaan of de transactieprijs marktconform is, klinkt het. (Belga/KVDA)

De Europese Commissie onderzoekt of de garantieregeling van de federale regering voor de coöperanten van Arco, de financiële pijler van het ACW, in overeenstemming is met de EU-regels rond staatssteun. In het bijzonder de "indirecte effecten" van de regeling worden onderzocht, zo bevestigt de bevoegde eurocommissaris Joaquin Almunia het bericht in De Tijd. Voordeel? Concreet zal de Commissie onderzoeken of de bescherming op basis van de garantieregeling coöperaties heeft geholpen of zal helpen om nieuw kapitaal aan te trekken of bestaand kapitaal aan te houden waarover zij anders niet hadden kunnen beschikken. Dat zou hen immers een economisch voordeel opleveren ten opzichte van hun concurrenten die zonder de steun moeten werken. Eerder vroeg de Commissie de regering al de uitvoering van de garanties op te schorten. Volgens de krant kan het bijkomende onderzoek ettelijke maanden duren. Mogelijk valt het definitieve oordeel pas eind dit jaar. Garantie De federale regering besloot eind vorig jaar, in de nasleep van het Dexia-debacle, de investering van de bijna 800.000 particuliere Arco-coöperanten te waarborgen als er na de vereffening van Arco niet genoeg geld zou overblijven. Er kwam veel kritiek op het mechanisme, omdat de aandeelhouders van Dexia zouden worden benadeeld tegenover de coöperanten van Arco. Ook onderzoek naar verkoop Dexia BIL Daarnaast onderzoekt de Commissie ook of de verkoop van Dexia BIL, de voormalige Luxemburgse tak van de Frans-Belgische groep Dexia, op marktvoorwaarden plaatsvindt en dat de transactie dus geen staatssteunelementen bevat. Bij de ontmanteling van Dexia vorig jaar verkocht de groep Dexia BIL aan de Qatarese investeringsgroep Precision Capital (90 procent) en Luxemburg (10 procent). De geplande verkoop is de uitkomst van exclusieve onderhandelingen met één particuliere investeerder. De Commissie zegt echter niet over voldoende informatie te beschikken over de waardering van de afgesplitste activiteiten. Daarom dient ze na te gaan of de transactieprijs marktconform is, klinkt het. (Belga/KVDA)