Europa geeft Griekenland nu al een miljard euro

© Reuters

Europa wacht niet langer met steun voor Griekenland en komt meteen met een miljard euro over de brug. Dat is beslist op de Europese top in Brussel.

Griekenland krijgt sneller toegang tot Europese structuurfondsen. Dat hebben de staatshoofden en regeringsleiders van de Europese Unie in een verklaring aangekondigd. Zo zou tot één miljard euro vrijgemaakt kunnen worden om de Griekse economie een duw in de rug te geven.

ConcurrentievermogenDe leiders schaarden zich achter een voorstel dat Europees Commissievoorzitter José Manuel Barroso eerder deze week lanceerde. Met meer technische bijstand zou Griekenland sneller Europees geld kunnen besteden. Ook kunnen de fondsen volgens Barroso meer rendement opleveren indien ze worden toegespitst op concurrentievermogen en werkgelegenheid.

Onderbenutting

Volgens Barroso kan op die manier tot één miljard euro vrijgemaakt worden ter ondersteuning van de Griekse economie. Het gaat niet om vers geld, maar de Grieken kampen met onderbenutting. Ze hebben tot dusver slechts een kwart besteed van de Europese fondsen die hen in de huidige meerjarenbegroting toekomen.

Groei

Met de versoepelde toegang tot de Europese structuurfondsen willen de Europese leiders enigszins tegemoet komen aan de kritiek dat ze de Grieken enkel tot een loodzware besparingskoers dwingen en het land geen perspectief op economische groei meer bieden.

Consolidatie

Europees Raadsvoorzitter Herman Van Rompuy hamerde er echter op dat de Grieken in de huidige situatie geen andere keuze rest dan de openbare financiën te saneren. “Zonder consolidatie is er geen enkel perspectief”. De Belg verwees naar zijn ervaringen als minister van Begroting tijdens de sanering van de Belgische openbare financiën in de jaren negentig. “Wanneer men jaar na jaar het programma uitvoert, keert het vertrouwen van de consumenten terug”, stelde Van Rompuy.

Sanering

De verklaring van de Europese leiders, die in amper twintig minuten werd afgehaspeld, bevestigt voorts dat het Griekse parlement “in de komende dagen” een privatiseringsprogramma en een plan voor de sanering van de openbare financiën moet goedkeuren. Pas dan kunnen de overige eurolanden en het Internationaal Monetair Fonds met een tweede pakket zachte leningen over de brug kunnen komen.

Verdeelsleutel

De eurolanden en het IMF zegden Griekenland vorig jaar reeds 110 miljard euro toe. De eurolanden namen tweederde van de inspanning voor hun rekening, het IMF een derde. Uit de verklaring blijkt dat de verdeelsleutel gehandhaafd zal blijven. In tegenstelling tot het vorige pakket zullen ook banken, verzekeraars en andere private schuldeisers van de Griekse staat ditmaal een inspanning leveren, middels een vrijwillige ‘roll-over’ van obligaties bij einddatum.

Oppositie

De Europese leiders lanceren ook opnieuw een oproep aan de Griekse oppositie om de doelstellingen van het programma te ondersteunen. “Gezien de lengte, de omvang en de aard van de vereiste hervormingen in Griekenland is nationale eenheid een vereiste voor succes”, zo staat in de verklaring.

Oproepen

De conservatieve oppositieleider Antonis Samaras lijkt vooralsnog echter niet zinnens het programma te steunen. De voorbije dagen kwamen uit Amerikaanse hoek tal van oproepen aan de Europeanen om de Griekse crisis niet te laten ontsporen en de financiële stabiliteit te verzekeren. “Merkwaardig dat oproepen voor meer Europa soms van buitenaf komen”, reageerde Barroso, die niet naliet erop te wijzen dat het Amerikaanse begrotingstekort groter is dan dat van de eurozone.

Leterme heeft begrip voor ‘njet’ van Griekse oppositie

Premier Yves Leterme zei na afloop van de eerste dag van de Europese top, het economisch programma voor Griekenland van de trojka EU-ECB-IMF te steunen, maar hij toonde tegelijk wel begrip voor Antonis Samaras. De Griekse conservatieve oppositieleider, die net als Leterme lid is van de Europese christendemocratische familie, lijkt ondanks loodzware internationale druk nog steeds niet geneigd het trojka-programma volgende week te zullen steunen. Dat voorziet in besparingen en belastingverhogingen ter waarde van 28 miljard euro en 50 miljard euro aan privatiseringen.

Trojka

Het Griekse parlement moet de saneringen volgende week goedkeuren om recht te hebben op verse internationale financiële steun. Best schaart ook de oppositie zich achter het programma zoals het opgelijst werd door de trojka, anders dreigt het IMF zijn bijdrage niet te willen storten. Oppositieleider Samaras laat echter nog altijd uitschijnen de sanering niet te zullen steunen, met mogelijk alle rampzalige gevolgen vandien voor de Grieken en de rest van de eurozone.

Geen alternatief

Ondanks dat vooruizicht wijst premier Leterme erop dat Samaras een democraat is en “recht heeft op zijn standpunt”. “Hij heeft best wel rationele argumenten”, aldus Leterme. “De Griekse economie is aan het doodbloeden en het is cruciaal dat de groei opnieuw op gang komt.” De premier benadrukt weliswaar dat hij zelf het saneringsprogramma steunt. “Er is geen alternatief.” (Belga/EE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content