"Donderdag top EU-Japan. Ambitieus akkoord over vrije en eerlijke handel in voorbereiding", zo tweette Europees president Donald Tusk dinsdag. Beide partijen onderhandelen al ruim vier jaar over een nieuw vrijhandelsakkoord. Dat de top plaatsvindt, duidt erop dat een politiek akkoord binnen handbereik is.

Auto-en landbouwmarkt

De eurocommissarissen Cecilia Malmström (Handel) en Phil Hogan (Landbouw) vertoefden het voorbije weekeinde nog in Tokio in een poging om de laatste knopen te ontwarren. De toegang van Europese tot de Japanse landbouwmarkt en de Japanse toegang tot de Europese automarkt zijn de voornaamste knelpunten.

De Europese Unie en Japan zouden graag voor de G20-bijeenkomst in Hamburg op 7 en 8 juli een resultaat boeken. Dat zou volgens beide partijen "een sterk signaal" voor vrijhandel en tegen protectionisme de wereld insturen.

Japan is na China de belangrijkste handelspartner van Europa in Azië. Samen vertegenwoordigen ze meer dan een derde van het wereldwijde bruto binnenlands product.

"Donderdag top EU-Japan. Ambitieus akkoord over vrije en eerlijke handel in voorbereiding", zo tweette Europees president Donald Tusk dinsdag. Beide partijen onderhandelen al ruim vier jaar over een nieuw vrijhandelsakkoord. Dat de top plaatsvindt, duidt erop dat een politiek akkoord binnen handbereik is. De eurocommissarissen Cecilia Malmström (Handel) en Phil Hogan (Landbouw) vertoefden het voorbije weekeinde nog in Tokio in een poging om de laatste knopen te ontwarren. De toegang van Europese tot de Japanse landbouwmarkt en de Japanse toegang tot de Europese automarkt zijn de voornaamste knelpunten. De Europese Unie en Japan zouden graag voor de G20-bijeenkomst in Hamburg op 7 en 8 juli een resultaat boeken. Dat zou volgens beide partijen "een sterk signaal" voor vrijhandel en tegen protectionisme de wereld insturen.Japan is na China de belangrijkste handelspartner van Europa in Azië. Samen vertegenwoordigen ze meer dan een derde van het wereldwijde bruto binnenlands product.