Europa dicht bij akkoord over bankentoezicht

© reuters
Bart Osaer Redacteur Trends.be

De Europese ministers van Financiën buigen zich opnieuw over een eenvormig toezicht over de bankensector. Duitsland en Frankrijk zijn optimistisch.

De Europese ministers van Financiën buigen zich opnieuw over een eenvormig toezicht over de bankensector. Duitsland en Frankrijk zijn optimistisch.

Woensdag zijn de Europese ministers van Financiën in Brussel opnieuw bijeengekomen om een akkoord te bereiken over een eenvormig toezicht over de naar schatting 6.000 banken binnen de eurozone. Bij een eerdere poging – op 4 december – bleek de discussie over de rolverdeling tussen de Europese Centrale Bank (ECB) en de nationale toezichthouders een akkoord in de weg te staan.

Met name Duitsland en Frankrijk – de nummer één en twee in Europa – stonden lijnrecht tegenover elkaar. “Niemand gelooft dat één instelling (de ECB) het toezicht op alle 6.000 Europese banken zal kunnen uitoefenen”, verklaarde de Duitse minister Wolfgang Schäuble toen. Zijn Franse collega Pierre Moscovici reageerde door het tweeledige systeem dat Duitsland voorstaat af te wijzen.

Woensdag liggen de kaarten gunstiger. Zowel Schäuble als Moscovici heeft er vertrouwen in dat er een akkoord in de maak is. Het compromisvoorstel dat op tafel ligt komt van Cyprus, dat als voorzitter van de EU de vergadering leidt. Het voorstel zou erin bestaan dat banken met 30 miljard euro aan activa, en banken met activa die minstens 20 procent van het bbp omvatten, onder toezicht van de ECB komen te staan. Ook banken met op zijn minst twee filialen in andere lidstaten zouden tot die categorie behoren.

De Europese leiders hopen door een eenvormig bankentoezicht, dat moet leiden tot een bankenunie, een herhaling van de bankencrisis te voorkomen. Tenminste voor de gevolgen ervan, waarbij de afzonderlijke lidstaten door garanties voor de noodlijdende banken meegezogen werden in het moeras van de crisis.

Hoewel in een eerste fase enkel de landen van de eurozone betrokken partij zijn, moeten alle 27 lidstaten van de EU instemmen met het project vooraleer het kan worden voortgezet.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content