De Europese Commissie heeft een voorstel klaar dat de automatische uitwisseling van fiscale gegevens binnen de Europese Unie uitbreidt naar dividenden, vermogenswinsten en andere vormen van financiële inkomsten.

Het voorstel kadert binnen de Europese plannen om belastingontwijking aan te pakken.

Europa beschikt al sinds 2005 over een richtlijn die ervoor zorgt dat de lidstaten inlichtingen over de spaartegoeden van niet-ingezetenen verzamelen en doorgeven aan de fiscus van het thuisland. Tegen eind dit jaar willen de lidstaten een akkoord bereiken over de aanscherping van die richtlijn.

Vanaf 2015 worden ook gegevens over inkomsten uit arbeid, directeursbeloningen, levensverzekeringen, pensioenen en onroerende goederen uitgewisseld.

Met het nieuwe voorstel wil de Commissie het net voor belastingontwijkers helemaal sluiten. Na goedkeuring door de lidstaten en het Europees Parlement zouden de nieuwe regels eveneens vanaf 2015 van kracht moeten worden. Dan zal de uitwisseling van gegevens onder de lidstaten hetzelfde niveau
moeten bereiken als wat de lidstaten hebben toegezegd aan de Verenigde Staten.

"Dit wordt een extra krachtig wapen in ons arsenaal om krachtdadig te strijd aan te binden met belastingontduiking", zegt eurocommissaris voor Belastingen Algirdas Semeta.

Europa gaat bovendien nieuwe onderhandelingen opstarten met landen als Zwitserland. Onder impuls van het WikiLeaks-schandaal en de zoektocht naar nieuwe overheidsinkomsten is de strijd tegen belastingontwijking en -ontduiking een Europese prioriteit geworden.

Geschat wordt dat de Europese regeringen daardoor jaarlijks 1.000 miljard euro mislopen. Het thema prijkt volgende week ook prominent op de agenda van de bijeenkomst van de G8-leiders in Noord-Ierland. (Belga/BO)

De Europese Commissie heeft een voorstel klaar dat de automatische uitwisseling van fiscale gegevens binnen de Europese Unie uitbreidt naar dividenden, vermogenswinsten en andere vormen van financiële inkomsten.Het voorstel kadert binnen de Europese plannen om belastingontwijking aan te pakken. Europa beschikt al sinds 2005 over een richtlijn die ervoor zorgt dat de lidstaten inlichtingen over de spaartegoeden van niet-ingezetenen verzamelen en doorgeven aan de fiscus van het thuisland. Tegen eind dit jaar willen de lidstaten een akkoord bereiken over de aanscherping van die richtlijn. Vanaf 2015 worden ook gegevens over inkomsten uit arbeid, directeursbeloningen, levensverzekeringen, pensioenen en onroerende goederen uitgewisseld. Met het nieuwe voorstel wil de Commissie het net voor belastingontwijkers helemaal sluiten. Na goedkeuring door de lidstaten en het Europees Parlement zouden de nieuwe regels eveneens vanaf 2015 van kracht moeten worden. Dan zal de uitwisseling van gegevens onder de lidstaten hetzelfde niveau moeten bereiken als wat de lidstaten hebben toegezegd aan de Verenigde Staten. "Dit wordt een extra krachtig wapen in ons arsenaal om krachtdadig te strijd aan te binden met belastingontduiking", zegt eurocommissaris voor Belastingen Algirdas Semeta. Europa gaat bovendien nieuwe onderhandelingen opstarten met landen als Zwitserland. Onder impuls van het WikiLeaks-schandaal en de zoektocht naar nieuwe overheidsinkomsten is de strijd tegen belastingontwijking en -ontduiking een Europese prioriteit geworden. Geschat wordt dat de Europese regeringen daardoor jaarlijks 1.000 miljard euro mislopen. Het thema prijkt volgende week ook prominent op de agenda van de bijeenkomst van de G8-leiders in Noord-Ierland. (Belga/BO)